Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Luptătoare din R.Moldova, campioană mondială. Sandu: ”Anastasia Nichita ne-a adus tuturor sentimentul de mândrie”

anastasia.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Maia Sandu

Luptătoarea din R.Moldova, Anastasia Nichita, a devenit în premieră campioană mondială. Anunțul a fost făcut de Comitetul Național Olimpic și Sportiv. ”Anastasia Nichita ne-a adus tuturor sentimentul de bucurie și de mândrie pentru țara noastră, câștigând primul său titlu mondial la Campionatul Mondial Seniori de la Belgrad. Îi mulțumesc pentru efort și perseverență, pentru curaj și muncă”, este mesajul transmis în seara zilei de joi de președinta Maia Sandu. 

Eleva lui Tudor Cîrlan a obținut 4 victorii la Belgrad în categoria de greutate 59 kg, cu canadianca Laurence Beauregard, chinezoaica Qi Zhang, japoneza Sakura Motoki și norvegianca Grace Bullen.

Președinta R.Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de felicitare pentru Anastasia Nichita care a luat aurul la lupte libere la Belgrad.”O felicit pe luptătoarea Anastasia Nichita, care ne-a adus tuturor sentimentul de bucurie și de mândrie pentru țara noastră, câștigând primul său titlu mondial la Campionatul Mondial Seniori de la Belgrad. Îi mulțumesc pentru efort și perseverență, pentru curaj și muncă. Îi mulțumesc pentru că, datorită victoriei sale, drapelul Republicii Moldova a fost arborat pe podiumul învingătorilor”.

”Transmit recunoștința mea și antrenorului Tudor Cârlan, dar și familiei Anastasiei Nichita, care au crescut o campioană. O felicit, la fel, pe tânăra Irina Rângaci, care a obținut medalia de bronz a campionatului de la Belgrad”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Anastasia Nichita s-a născut în februarie 1999 în satul Tătărești, raionul Strășeni. În aprilie 2022, a devenit campioană europeană. De asemenea, a câștigat medalia de aur la proba feminină 59 kg la Campionatul European de Lupte din 2020, desfășurat la Roma. În același an, a luat aurul la aceeași probă la 2020 Individual Wrestling World Cup, competiție organizată în locul Campionatului Mondial. A fost desemnată cea mai bună sportivă a anului din Republica Moldova în anii 2019 și 2020. La Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021, s-a clasat pe locul 7.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre victoria obținută de luptătoarea din R.Moldova, Anastasia Nichita