Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procuratura cere pedepse cu închisoarea împotriva președintelui Federației Franceze de Rugby (FFR), Bernard Laporte, și a președintelui clubului campion al Franței, Mohed Altrad, acuzați de corupție (L’Equipe)

altrad_laporte.png

Mohed Altrad și Bernard Laporte
Mohed Altrad și Bernard Laporte sunt acuzați de corupție și favoriitism
Sursa imaginii: 
Captură video

Împotriva președintelui FFR și vicepreședinte al World Rugby, Bernard Laporte, ca și a principalului susținător financiar al FFR, miliardarul Mohed Altrad, procuratura franceză a cerut pedepse cu închisoarea și interzicerea ocupării oricărei funcție legată de rugby, cu executare provizorie, în cursul procesului lor care se desfășoară la Paris.

În cea de-a opta zi a procesului privind afacerea "Laporte-Altrad", aflat în fața celei de-a 32-a camere a Tribunalului corecțional din Paris, Parchetul s-a pronunțat în privința celor cinci inculpați: Bernard Laporte, președintele FFR, Mohed Altrad, președintele clubului Montpellier și principalul susținător financiar al FFR, Serge Simon, vicepreședinte al FFR, Claude Atcher și Benoît Rover, co-manageri ai societății Score XV la data faptelor.

La capătul a mai bine de trei ore de rechizitoriu cu două voci al procurorilor Parchetului Național Financiar (PNF) François-Xavier Dulin și Céline Guillet, pedepsele cerute sunt grele pentru protagoniștii acestei afaceri, care a început în vara anului 2017.

Convins că, în schimbul unui contract de imagine de 180 000 de euro între Bernard Laporte și grupul Altrad, plătit la momentul semnării, niciodată executat și rambursat foarte târziu, președintele FFR a intervenit de patru ori în favoarea lui Altrad (parteneriate pentru tricouri, proiect de cumpărare a clubului Gloucester, revenirea asupra unei decizii a Ligii privind amânarea meciurilor, presiuni asupra președintelui Comisiei de Apel).

Parchetul a cerut condamnarea celor doi la trei ani de închisoare, din care unul cu executare, pentru infracțiunile de corupție, trafic de influență, deținere ilegală de interese, abuz de încredere și abuz în serviciu cu privire la bunuri sociale.

În ceea ce-i privește pe acești doi inculpați, procurorul a mai cerut "o interdicție de doi ani de a administra o societate comercială și o altă interdicție de doi ani de a exercita orice funcție legată de rugby, chiar și în mod voluntar". Procurorul Dulin a cerut ca aceste sentințe de interdicție să fie executate provizoriu. În ceea ce-l privește pe Laporte, a cărui misiune de serviciu public a fost invocată ca factor agravant, procurorii au cerut, de asemenea, o amendă de 50.000 de euro. O amendă de 200 000 de euro a fost solicitată împotriva lui Altrad, președintele clubului Montpellier, campion en-titre al Franței..

În ceea ce îl privește pe Serge Simon, pentru o infracțiune de deținere ilegală de interese, procuratura a cerut un an de închisoare, din care șase luni cu suspendare, o amendă de 10.000 de euro, precum și interzicerea timp de un an a oricărei funcții, chiar și voluntare, în legătură cu rugby-ul, tot cu executare provizorie.

În sfârșit, în ceea ce îi privește pe Atcher și Rover, procuratura a cerut un an de închisoare, din care șase luni cu suspendare, o interdicție de trei ani de a administra o societate comercială și o interdicție de un an de a ocupa orice funcție, chiar și voluntară, legată de rugby. Pentru Atcher, procurorii PNF cer o amendă de 50.000 de euro. 

Acest rechizitoriu al procuraturii survine la mai puțin de un an de la debutul Cupei Mondiale care se va desfășura în Franța. Decizia curții este așteptată joi 22 septembrie.