Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Al doilea club din campionatului Angliei amenințat cu falimentul, își suspendă meciul din următoarea rundă

wasps_worcester.jpg

Sursa imaginii: 
Wikipedia

Clubul Wasps a anunțat că este probabil să intre în procedură de faliment în următoarele zile și nu va susține meciul programat în runda următoare a Gallagher Premiership, prima ligă de rugby a Angliei. Este al doilea club după Worcester Warriors care a intrat în administrare pe 26 septembrie, care este afectat de criza financiară a rugby-ului profesionist.

Decizia companiei proprietare a clubului a fost luată după ce a devenit clar că nu există nicio șansă ca Wasps să găsească un cumpărător. Clubul, bazat în orașul Coventry, are datorii de mai multe milioane de lire sterline la fiscul britanic și nu poate rambursa deținătorii de obligațiuni în valoare de 35 de milioane de lire, emise atunci când clubul, înființat la Londra în 1856, s-a mutat din Capitală la Coventry.

După mutarea din 2014 clubul s-a lansat în învestiții costisitoare, între care cumpărarea stadionului din Coventry, cu o capacitate de peste 32.000 de locuri. Au urmat în 2020 și 2021 perioadele de carantină Covid care au afectat serios finanțele tuturor cluburilor profesioniste de rugby din Anglia.

La sfârșitul lunii septembrie Worcester Warriors au anunțat intrarea sub administrare și au fost excluși din Gallagher Premiership. Acum și Wasps riscă aceeași sancțiune, ceea ce înseamnă că prima ligă ar rămâne cu 11 echipe.

Wasps au câștigat de șase ori prima ligă a Angliei și de două ori Cupa Campionilor Europeni, în timp ce Worcester au câștigat ediția 2021/2022 a Cupei Ligii.

Intrarea în faliment a însemnat că jucători, antrenori, personal de sprijin și administrativ de la Worcester și-au pierdut locurile de muncă. Unii jucători, ca internaționalul scoțian Duhan Van Der Merwe (la Edinburgh) sau internaționalul englez Ollie Lawrence (la Bath) au găsit contracte permanente, iar alții contracte temporare, dar cum fondul anual de salarii este plafonat la 5 milioane de lire pentru Gallagher Premiership, este practic imposibil ca toți jucătorii să-și găsească de lucru.

Probabila excludere a Wasps din prima ligă va lăsa fără club alte zeci de jucători, printre care internaționali englezi, scoțieni, sud-africani și italieni.

Criza financiară a lovit din plin rugby-ul profesionist englez. Este posibil ca și alte cluburi să fie amenințate cu falimentul. Cu o bază de spectatori mult mai mică decât fotbalul și cu venituri din televiziune mult mai modeste, rugby-ul a fost întotdeauna mai vulnerabil. Pandemia de Coronavirus a zdruncinat serios fundamentele rugby-ului profesionist din Anglia. Acum, criza economică începută după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei ar putea fi fatală acestui sport unde profesionismul a fost introdus abia în 1995.