Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby campionatul Angliei: Saracens – a șasea victorie consecutivă în șase meciuri, după o victorie in extremis la Exeter

exeter_saracens.jpg

Exeter Chiefs 20 Saracens 22
Saracens au obținut a șasea victorie consecutivă în șase meciuri în actuala ediție a Gallagher Premiership
Sursa imaginii: 
Saracens Twitter

Saracens și-au continuat startul victorios în campionatul de rugby al Angliei, Gallagher Premiership, după o victorie cu 22 – 20 împotriva lui Exeter Chiefs în deplasare. Victoria a fost obținută din lovitură de pedeapsă în ultimul minut de joc.

Saracens și Exeter sunt echipele care au dominat campionatul Angliei în ultimii 10 ani, întâlnindu-se în finală de trei ori, de fiecare dată londonezii ieșind învingători. Exeter nu mai pierduseră acasă un meci cu Saracens din 2017 și au început meciul cu vântul în spate, dominând posesia balonului și teritoriul, au avut avantaj timp de 10 minute după cartonașul galben al mijlocașului la deschidere și căpitanului Owen Farrell, dar au reușit să transforme doar o penalitate, Exeter 3 Saracens 0.

Revenit pe teren, Farrell a avut un impact imediat, când la un atac al Saracens cu o pasă scurtă l-a trimis în eseu pe flankerul Theo McFarland (care va putea fi văzut la București pe 19 noiembrie, la meciul România – Samoa). Farrell a transformat și scorul a devenit Exeter 3 Saracens 7.

Exeter au revenit în atac și la un maul de margine la cinci metri, pilierul lui Saracens, Mako Vunipola, a dărâmat ilegal maul-ul și arbitrul nu numai că i-a arătat cartonașul galben, dar a și acordat eseu de penalizare: Exeter 10 Saracens 7.

Bucuria gazdelor a fost de scurtă durată, deoarece imediat după reluare Saracens au obținut o penalitate și au egalat prin fundașul Elliott Daly. Scor la pauză Exeter 10 Saracens 10.

După pauză, cu vântul în spate Saracens au revenit în atac și după ce linia a II-a Maro Itoje (omul meciului) este placat in extremis la doi metri de linia de țintă, mijlocașul la deschidere al lui Exeter, Harvey Skinner este penalizat cu cartonaș galben pentru o mână în ruck-ul care a urmat. Farrell a transformat și la scurt timp a adăugat o altă penalitate, iar Daly a urcat scorul la 19 – 10 dintr-o penalitate de la 55 de metri. Era minutul 65 și se părea că acest avantaj era decisiv.

Dar în minutul 70 la o acțiune pe înaintare numărul 8 Jacques Vermeulen amarcat eseu din apropiere, centrul Henry Slade a transformat și dintr-o dată scorul a devenit Exeter 17 Saracens 19. Când Slade a transformat o penalitate în minutul 76 Exeter au preluat conducerea: 20 – 19.

În ultimul minut de joc Saracens au avut o margine la 40 de metri de terenul de țintă al gazdelor, talonerul (de origine română) Theo Dan a aruncat perfect, Itoje a prins, dar la maul-ul care a urmat Exeter au reușit să blocheze ieșirea balonului – grămadă cu introducerea gazdelor. Dar pachetul de înaintași Saracens a împins extraordinar și arbitrul a fluierat penalitate la 40 de metri în unghi.

Cu ceasul în roșu, Alex Goode (care a egalat recordul de meciuri pentru Saracens – 338), care l-a înlocuit pe Farrell, care a rămas groggy la un placaj lovindu-se de genunchiul unui adversar, și-a potrivit balonul și cu un calm olimpian a trimis balonul printre buturi stabilind scorul final: Exeter 20 Saracens 22.

În celelalte meciuri ale rundei Gloucester au învins în deplasare pe Lonon Irish, 22 – 21, printr-un drop-goal senzațional al lui Adam Hastings de la 55 de metri, în timp ce Bath au obținut prima victorie din acest campionat, 27 -14 cu Northampton Saints. Duminică are loc meciul Sale Sharks – Harlequins.

În clasament pe primul loc se află Saracens cu 29 de puncte (șase meciuri), urmați de Sale 24 și Gloucester 20.