Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: România învinge Chile cu 30 – 23 în primul meci test de toamnă. Irlanda învinge campioana mondială, Africa de Sud cu 19 – 16

atila_septar.jpg

Atila Septar
Atila Septar, care joacă în Franța la Toulon, a debutat în echipa României, marcând primul eseu al Stejarilor
Sursa imaginii: 
Federația Română de Rugby Facebook

Echipa de rugby a României a învins Chile cu 30 – 23 pe stadionul Arcul de Triumf din București în primul meci test de toamnă. Lidera clasamentului World Rugby, Irlanda, a învins campioana mondială Africa de Sud cu 19 – 16.

Stejarii au debutat cu o victorie în primul din cele trei meciuri test, învingând Condorii cu 30 – 23, după ce acum trei ani îi învinseseră și la Santiago cu 27 – 11. De atunci însă, sud-americanii au progresat spectaculos, calificându-se în premieră la Cupa Mondială din Franța de anul viitor, învingând în duble manșe în zona Americilor, mai întâi Canada și apoi Statele Unite, prezențe constante la turneele finale.

România a început în forță și conducea la pauză cu 20 – 5, dar în partea a doua chilieni au revenit până la 23 – 20, după care Stejarii s-au distanțat, din nou, 30 – 20, Condorii au transformat o penalitate, 30 – 23 și au presat în ultimele trei minute pentru a obține eseul transformat egalizator, fără însă să reușească.

Stejarii au marcat trei eseuri prin cele două aripi, debutantul Atila Septar (care joacă la Toulon și care a realizat cu un an înaintea Cupei Mondiale că n-are practic nicio șansă să joace pentru Franța și a ales să joace pentru țara în care s-a născut, la fel ca tatăl său, Erdinci Septar), Marius Simionescu și talonerul Ovidiu Cojocaru. Mijlocașul la deschidere Tudor Boldor a transformat două dintre eseuri și a o penalitate, în timp ce centrul Vlăduț Popa a transformat al treilea eseu și alte două penalități.

Stejarii vor întâlni Uruguay duminică 13 noiembrie și Samoa pe 19 noiembrie, ambele meciuri disputându-se tot pe Stadionul Arcul de Triumf.

Campionii mondiali învinși de Irlanda

În cel mai așteptat meci test al zilei Irlanda și-a confirmat statutul de lider al clasamentului mondial actual, învingând campionii mondiali, Africa de Sud la Dublin cu 19 – 16. După o primă parte egală, 6 – 6, în care ambele echipe au marcat câte două penalități, irlandezii s-au desprins marcând două  eseuri, după care Springboks au marcat și ei două eseuri, despărțite însă de penalitatea mijlocașului la deschidere Jonny Sexton, care a adus victoria gazdelor. Irlandezii dovedesc, după câștigarea seriei de trei teste împotriva Noii Zeelande din vară că sunt candidați foarte serioși la câștigarea Cupei Mondiale.

Irlanda 19 Africa de Sud 16
Mijlocașul la deschidere sud-african Damian Willemse placat de doi jucători irlandezi
Sursa imaginii: 
Twitter Irish Rugby

Franța, organizatoarea Cupei Mondiale din 2023 și actualmente clasată pe locul 2 în ierarhia mondială după Irlanda, a învins in extremis Australia cu 30 – 29 pe Stade de France a Paris, printr-un eseu marcat de aripa Damian Penaud cu patru minute înainte de final. Francezii rămân neînvinși anul acesta cu opt victorii în opt meciuri disputate.

Noua Zeelandă a urcat pe locul 3, peste Africa de Sud, după victoria cu 55 – 23 împotriva Țării Galilor la Cardiff, marcând opt eseuri și egalând cea mai categorică diferență de puncte asupra galezilor pe terenul acestora. Precedenta victorie a galezilor împotriva All Blacks a avut loc în 1953.

În celelalte meciuri test s-au înregistrat scorurile: Scoția 28 Fiji 12, Italia 49 Samoa 17, Spania 6 Tonga 40.

Duminică au loc meciurile Anglia – Argentina pe stadionul Twickenham la Londra și Georgia – Uruguay pe Arena Dinamo la Tbilisi,  în timp ce în Dubai au loc meciurile primei runde a Turneului Final de calificare la Cupa Mondială, Portugalia – Hong Kong și Statele Unite – Kenya, care va desemna ultima echipă calificată, a 20-a, la turneul de anul viitor din Franța.