Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Franța – Africa de Sud, o ciocnire a titanilor, plină de dramă sportivă și umană

dupont_du_toit.jpg

Franța Africa de Sud
Antoine Dupont și Pieter Steph Du Toit au primit cartonașe roșii în cursul meciului Franța - Africa de Sud
Sursa imaginii: 
Planet Rugby/Captură video

Meciul Franța - Africa de Sud, câștigat de francezi cu 30 – 26 sâmbătă seara la Marsilia, a prilejuit o încleștare epică de forțe. Partida a avut de toate: cartonașe roșii și galbene, răsturnări de scor, decizii controversate ale arbitrului și ... lacrimi.

Stadionul Velodrome din Marsilia a fost scena unui meci care va rămâne fără îndoială în memoria iubitorilor de rugby și nu numai. Prefațat de un spectacol de sunet și lumină, în prezența a 65.000 de fani, imensa majoritate francezi, meciul a fost captivant de la un capăt la altul.

Drama a început în minutul 12 când flankerul sud-african Pieter Steph Du Toit a primit un cartonaș roșu pentru un contact cu capul centrului francez Jonathan Danty. Du Toit venit în viteză la un ruck (aglomerare spontană cu balonul la pământ) l-a percutat cu capul direct pe Danty. Arbitrul englez Wayne Barnes a urmărit reluarea prin video-arbitraj și a decis rapid: cartonaș roșu pentru Du Toit, așa cum prevede regulamentul pentru astfel de infracțiuni.

Danty a trebuit să iasă din teren pentru evaluare a unei posibile comoții cerebrale și ulterior a fost diagnosticat cu fractură de orbită a ochiului. Între timp, Du Toit s-a îndreptat spre marginea terenului cu capul plecat și când s-a așezat pe bancă avea lacrimi în ochi. Pe parcursul meciului a putut fi văzut ținându-și capul în mâini. Era clar că nu regreta doar faptul că și-a lăsat echipa cu un om în minus ci și gestul său necugetat, care a dus la rănirea gravă a adversarului său.

Francezii, care aveau numai doi jucători de pe liniile dinapoi pe banca rezervelor, un mijlocaș la grămadă și unul la deschidere, l-au înlocuit de Danty cu Sekou Makalou, de obicei flanker, dar renumit pentru viteza sa, care a fost plasat pe aripă, cu Yoram Moefana trecând pe post de centru.

Francezii au luat conducerea pe tabela de marcaj cu 13 – 0 în minutul 22, dar sud-africanii au suplinit absența lui Du Toit printr-o dăruire exemplară și au reușit să reducă scorul la 13 – 10 la pauză.

Decizii de arbitraj controversate

A venit apoi al doilea moment dramatic, în minutul 48 când la un balonul de urmărire în 22-ul francez, aripa Cheslin Kolbe (“racheta de buzunar”) a sărit și a prins balonul, dar când era în aer a fost atins de căpitanul echipei Franței, mijlocașul la grămadă, Antoine Dupont, care l-a făcut pe Kolbe să aterizeze în cap. Din nou, Barnes a revăzut faza pe video și a aplicat prompt regulamentul: cartonaș roșu pentru Dupont.

Wayne Barnes
Arbitrul Wayne Barnes a distribuit două cartonașe roșii
Sursa imaginii: 
Captură video

Kolbe a fost scos de pe teren pentru evaluare neurologică și la reticențele sale Barnes i-a spus că decizia a fost luată de medicul independent și este obligatorie. De altfel, Kolbe nu a fost singurul scos de pe teren pentru o astfel de evaluare, Thibaut Flament și Uini Atonio din echipa Franței fiind și ei supuși acestei rigori pentru a-i proteja de efectele, adeseori devastatoare pe termen lung ale unei comoții cerebrale. La ieșirea din teren Dupont s-a dus către Kolbe, fostul său coleg de echipă la Stade Toulousain, și și-a cerut scuze.

Cu egalitatea numerică restabilită, campionii mondiali Africa de Sud au preluat conducerea pe tabela de marcaj, 23 – 22 în minutul 56, iar în minutul 64 arbitrul a dictat o penalitate contestată de francezi pentru ceea ce se cheamă o dublă mișcare, în care un jucător placat continuă să joace balonul fiind ținut la pământ. Huiduit de 65.000 de spectatori Barnes, considerat cel mai bun arbitru al lumii, a fost ferm pe poziție și Springboks s-au distanțat la 26 – 22.

Dar în minutul 69 Barnes i-a dat un cartonaș galben flankerului sud-african Deon Fourie și rămași din nou cu un om în minus campionii mondiali au primit lovitura de grație, din nou printr-o decizie controversată de arbitraj. La o acțiune a înaintașilor francezi în apropierea butului sud-africanilor, în minutul 74 pilierul Sipili Falatea a culcat balonul pe linia de țintă, dar aparent după o dublă mișcare. Protestele sud-africanilor  s-au dovedit zadarnice, francezii au preluat conducerea și au adăugat și o penalitate în penultimul minut de joc, obținând prima victorie în fața Africii de Sud din 2009: 30 – 26, a 12-a victorie consecutivă în meciuri test a Cocoșilor Galici.

A fost un meci dramatic care va rămâne în istoria rugby-ului. A fost o demonstrație a ceea ce înseamnă jocul de rugby: angajament fizic de proporții, dăruire, dramatism și nu în ultimul rând sportivitate.  

 
Ascultați relatarea editorului rubricii Actualitatea în rugby, Petru CLEJ