Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby campionatul Angliei: Saracens la a noua victorie consecutivă după o răsturnare de scor senzațională în meciul cu Northampton. Evoluție excelentă a jucătorului de origine română Theo Dan

saracens_northampton.jpg

Saracens 45 Northampton 39
Mijlocașul la deschidere Alex Goode se pregătește să inițieze un nou atac al Saracens
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Saracens au câștigat al nouălea meci consecutiv în campionatul Angliei, după victoria cu 45 – 39 în fața Northampton Saints, după ce la un moment erau conduși cu 39 – 17. Acum, Saracens au 15 puncte avans în fruntea clasamentului Gallagher Premiership.

Un meci absolut incredibil desfășurat pe stadionul StoneX din nordul Londrei un liderii, clasamentului Gallagher Premiership, Saracens, căutau să-și continue parcursul fără greșeală. Ambele echipe erau private de numeroși titulari reținuți în diversele loturi naționale angrenate în meciuri test, ca și destui accidentați, dar oaspeții au fost cei care au jucat mai bine, au marcat cinci eseuri și în minutul 60 conduceau cu 39 – 17.

Se părea că soarta meciului era pecetluită, dar în acel moment talonerul Saracens, talonerul de origine română Theo Dan (21 de ani), care evoluase excelent până atunci, a pătruns în 22-ul advers și a fost placat neregulamentar, la gât, de linia a II-a Lukhan Salakaia-Lotto. Arbitrul i-a arătat jucătorului de la Northampton cartonașul galben și în cele 10 minute de superioritate gazdele au marcat două eseuri transformate, reducând scorul la 31 – 39.

Northampton Saints au primit un nou cartonaș galben pentru placaj periculos în minutul 74 și din nou Saracens au profitat marcând alte două eseuri transformate. Scor final Saracens 45 Northampton 39.

Theo Dan - un meci excelent

“A fost incredibil să iau parte la un meci ca acesta”, a declarat la RFI Theo Dan după meci. “E un vis care se realizează acum, să fac parte din această echipă”.

Theo Dan
Theo Dan a devenit talonerul titular al lui Saracens
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Cum au reușit însă Theo și colegii să întoarcă rezultatul de la 17 – 39 în minutul 60? “În niciun moment nu am zis că meciul este pierdut. Dacă marcam un eseu aveam șanse. Cu 20 de minute înainte de final am marcat un eseu, apoi al doilea și încrederea a revenit în echipă”, spun el.

Theo Dan este acum talonerul titular al lui Saracens, în absența lui Jamie George reținut în lotul Angliei, a lui Kapeli Pifeleti, plecat cu Statele Unite și Tom Wollstencroft, accidentat. “Am muncit 3 – 4 ani ca să ajung să joc în prima echipă, mi-am împlinit visul”, spune Theo care s-a format în Academia Saracens.

Dar Theo nu este numai jucător profesionist de rugby, el face studii de economie și filosofie la prestigiosul King’s College din Londra. Cum reușește să facă față la ambele? “Cu greu. Dar după antrenament vin acasă, dorm o oră și după aceea mă apuc de studiu. Mă ajută faptul că și colegul meu de apartament Josh Hallett este și el student la King’s College. E mai ușor când ai pe cineva care este în aceeași situație ca tine. Deci e greu, dar trebuie să terminăm studiile”, spune Theo.

În celelalte meciuri ale rundei a 10-a s-au înregistrat rezultatele: Bath 19 Leicester Tigers 18, Gloucester 21 Newcastle Falcons 27, Exeter Chiefs 22 London Irish 17.

Cu a noua victorie consecutivă în nouă meciuri, dintre care șapte cu bonus ofensiv, Saracens au acum 43 de puncte în clasament, fiind urmați de Sale cu 28, Northampton 24 și Harlequins 22.