Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Qatar, 2022. A explodat "bomba" Cupei Mondiale

cupa_mondiala_2022_qatar.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr

Tocmai ce Doha a fost zguduită de o explozie. Nu la vreunul dintre edificiile noi construite cu ocazia turneului final. Sunt mult prea multe forțe de ordine ca să se întâmple așa ceva în Qatar, mai ales în această perioadă. Am avut parte de un "atentat" asupra Naționalei Argentinei considerată una dintre favorite la câștigarea trofeului suprem. Nu a fost o tentativă de curma viața vreunui argentinian, chiar dacă la cât de înfocați sunt suporterii acestei naționale, vreo pumă tot e posibil să-și fi găsit sfârșitul în pădurile sud-americane de nervi că albi-celeștii s-au făcut de rușine.

Autorii terbilei surprize sunt saudiții din Naționala antrenată de francezul Renard.  Renard, adică vulpe, animalul ăla șiret dar care nu ajunge la struguri. De data asta,  Renard a fost atât de șmecher încât a găsit tactica perfectă pentru a câștiga împotriva unei Naționale care se credea, cu Messi în frunte, buricul pământului.  În plus francezul a ajuns și la boabele de struguri, cei din care se face șampania de soi, aceea pe care o desfac campionii  la victorii.  Renard a strâns 11 salahori care au arat gazonul de pe Lusail, s-au bătut pentru fiecare minge și mai ales, au crezut în ei. Saudiții s-au dăruit cu toată ființa lor. Au reușit să întoarcă rezultatul și să-l conserve după ce Messi, pentru care acest Mondial este cântecul de lebedă, deschisese scorul dintr-un penalty mai mult decât discutabil. Numele Al-Shehri și Al-Dawsari, autorii golurilor echipei alb-verzilor , sunt pe buzele tuturor mai ales în lumea arabă. Sunt zei acum în Arabia Saudită unde vor fi răsplătiți pentru performanța lor, probabil,  în aur și în cămile.                  

Și noi românii avem cu ce să ne mândrim, pentru că așa ne place nouă : cei doi,  ai căror nume începe cu Al, Shehri ;I Dawsari, au fost antrenați în trecut și de românii Răzvan Lucescu, Laurențiu Reghecampf sau Ciprian Panait, în perioadele în care cei 3 tehnicieni activau în acea zonă a lumii.

Înaintea jocului cu Arabia Saudită, Argentina avea 36 de partide fără înfrângere și mai avea nevoie de un singur meci fără eșec pentru a egala performanța Italiei, care deține recordul all-time: 37 de partide la rând fără să piardă. Așa că și italienii s-au bucurat de succesul saudiților chiar dacă nu participă la acest turneu final.

Totuși, suporterii Argentinei nu trebuie să se impacienteze. Selecționata lui Scaloni, pe care l-am văzut la televizor uluit de ceea ce se întâmpla pe teren, mai are 2 jocuri în această grupă, cu Mexic și Polonia. De fapt, 2 finale, așa cum a recunoscut și atacantul Lautaro Martinez la sfârșitul partidei. În plus, Argentina e o echipă solidă, cu tradiție în fotbal. A început cu stângul și la mondialul Mexican din 1986 și la cel din Italia ‘90 după are a ajuns în finală.

Cât despre Arabia Saudită, ea déjà a câștigat imens la acest turneu final chiar dacă se află doar pe locul 51 în lume. A demonstrat că merită să fie la turneul final contrar criticilor care o acuzau că va face doar figurație în Qatar. Mai mult, echipa lui Renard a intrat déjà în cărți pentru a obține calificarea  în optimi și asta după acest rezultat uluitor,  2-1 cu Argentina. 

S-a mai jucat un meci azi, Danemarca –Tunisia  0-0, unul care nu a avut nici măcar 1 la sută din dramatismul șocului zilei Argentina- Arabia Saudită.  Danemarca și Tunisia sunt în grupa Franței care va juca împotriva Australiei de la ora României 21.00.

Franța, campiona mondială en titre,  va trebui să fie, en garde, după ceea ce a pățit Argentina azi și să nu se conidere dinainte câștigătoare în fața unei echipe Australia, calificată în ultimul moment şi care pare să nu emită pretenţii la acest turneu final.

Despre debutul Franței la Cupa Mondială ne auzim mâine dimineață