Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua și surpriza la Campionatul Mondial

fotbal_germania_japonia.jpg

Japonezul Danon marchează în poarta lui Neuer în partida Germania - Japonia, scor final 1-2, Cupa mondială din Qatar, 23 noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Matthias Schrader/AP via rfi.fr

Germania nu a învățat nimic din pățania Argentinei  de acum două zile și s-a făcut de râs, la fel ca naționala sud-americană după un scenariu identic. Sunt extrem de multe coincidențe ciudate între înfrângerile din Qatar ale fostelor câștigătoare ale Cupei Mondiale.

Atât Germania, cât și Argentina au pierdut cu 2-1,  ambele formații au condus la pauză, marcând din penalty.

În plus, ambele formații au avut în prima repriză goluri anulate din ofsaid, Argentina chiar două, ambele ale lui Lautaro Martinez, golul refuzat pentru nemți fiind al lui Kai Havertz.

Al doilea mitan a fost extrem de slab pentru ambele echipe, atât „pumele” cât și nemții au primit două goluri la intervale de timp apropiate.  Arabia Saudită a marcat în doar 5 minute golurile victoriei în poarta lui Martinez, prin Al Shehri și Al Dawsari, în timp ce niponii l-au învins pe Neuer cu două goluri în 8 minute prin Doan și Asano.

Concluzia ar fi că Regele fotbal a pedepsit ambele formații pentru că s-au crezut învingătoare  înainte de a intra pe teren. Germania și Argentina au început cu stângul acest turneul final, iar pariorii le-au scos din calculele pentru câștigarea titlului suprem.

Germania a tăcut și pe teren nu numai la poza oficială unde Neuer, Muller & Co. au apărut cu mâna la gură aluzie evidentă la frustrarea nemților privind libera exprimare. Vă reamintesc că FIFA a interzis purtarea banderolei „One Love”, semn al toleranței și al diversității. În schimb Nancy Faeser, ministrul de Interne al Germaniei, a purtat celebra banderolă, la tribuna oficială. Ea s-a așezat chiar lângă Gianni Infantino, președintele FIFA, cu care s-a salutat la începutul meciului.

Acest subiect e departe de a se încheia. Danemarca vrea să ia o măsură radicală. Amenință că nu îl mai susține pe Gianni Infantino ba chiar că se retrage din organizația care conduce fotbalul mondial.

„Nu e o decizie pe care o luăm acum, suntem clari de multă vreme asupra acestui aspect. Din luna august discutăm cu colegii din nordul Europei. Trebuie să evaluăm ce s-a întâmplat și să facem o strategie comună", a declarat Jesper Moller, președintele federației daneze.

”Un dezastru”

Pentru prestația din teren, presa internațională dar mai ales cea din Germania a fost necruțătoare cu “Die Mannschaft”!

 „Germania începe cu un dezastru” – notează Bild care amintește și de turneul amar din Rusia 2018, unde naționala lui Low a pierdut cu 0-1 în fața Mexicului și a fost eliminată pentru prima dată din faza grupelor”. „«Harakiri» din Germania” e titlul din  AS iar pe site-ul FIFA se scrie că „Samuraii albaștri au luat Germania în sabie”.

În grupă, Germania mai are 2 finale de disputat : cu Spania și Costa Rica și va trebui să se întrebunțeze serios pentru a obține biletele care duc în optimi.

Ibericii au călcat în picioare Costa Rica, realizând scorul acestui campionat Mondial : 7-0! Spania are o echipă extrem de tânără, de exemplu, Gavi la 18 ani și 110 zile a devenit cu reușita de ieri cel mai tânăr marcator al Mondialelor . Mulți oameni de fotbal, printre care și Messi, consideră trupa lui Luis Enrique una dintre pretedentele la titlul suprem.

Ziua de ieri a început cu Maroc- Croația 0-0 și s-a încheiat cu Belgia-Canada 1-0.  Atât Belgia cât și Canada se laudă că au venit în Qatar cu cele mai bune generații din istoria lor dar pe teren disputa a fost tranșată de belgieni asta după ce canadienii au ratat un penalty prin vedeta lui Bayern, Alphonso Davies. Belgia conduce grupa cu 3 puncte, urmată de Croația și Maroc cu un punct.

 

Azi e o nouă zi plină, cu 4 meciuri, unul la fiecare 3 ore.

Elveția, adversara noastră din preliminariile Campionatului European întâlnește Camerun,  Uruguay -Coreea de sud, Portugalia lui Cristiano Ronaldo, Ghana , iar vedetele Braziliei dau piept cu vecinii noștrii, sârbii.

Cu informații despre cum se termină aceste meciuri aflați mâine dimineață.