Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lacrimile lui Ronaldo...

ronaldo.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Road to 2022 / Official account for Qatar’s FIFA World Cup 2022™

Cristiano a fost vizibil emoționat înaintea confruntării cu Ghana, în momentul intonării imnului Portugaliei. Supervedeta, care evoluează la a 5-a Cupă Mondială din carieră, avea lacrimi în ochi și tot mapamondul s-a înduioșat.

În afara fanilor lui Manchester United sau ai celor care nu-l înghit, de nicio culoare, pe portughez. Aceștia au făcut probabil grimase de plictiseală și și-au șoptit în barbă atunci când camerele erau fixate pe starul lusitan. Îl acuzau că joacă, încă o dată, teatru.

De ce a plâns Cristiano?  E întrebarea pe care mulți și-au pus-o dar căreia foarte puțini i-au găsit răspunsul. Era oare emoționat că joacă pentru țara sa? E un motiv, pentru că deținător a 5 baloane de aur, portughezul, e foarte atașat de selecționata Portugaliei pentru care a evoluat de 192 de ori marcând 118 goluri.

Se gândea oare că acest Mondial e cântecul său de lebădă? Posibil. Peste 4 ani la umătoarea Cupă Mondială Ronaldo va avea poate tot atît succes cât are acum pe rețelele de socializare,  dacă nu mai mult, dar la 42 de ani e mai greu să fii selecționat deși omul e un rob al pregătirii fizice.

Regretă că se desparte de Premiership și de Manchester United ? Puțin probabil. El și-a dorit să plece pentru că nu mai suporta statutul de rezervă. A fost de ajuns să-și bălăcărească clubul dar și antrenorul într-un interviu incendiar dat cunoscutului jurnalist și om de televiziune britanic Piers Morgan, și pe “aci ți-e drumul”.

Mai rămânea un motiv. Unul tragic. În luna aprilie, unul dintre gemenii nou-născuți a decedat la naștere, iar Cristiano a recunoscut  că a fost afectat de o depresie puternică. Pentru tragedia pe care a trăit-o, ar trebui să-i fim alături, fie că îl iubim sau că îl urâm.

Ronaldo a uitat însă de toate problemele și necazurile atunci când a intrat pe teren, acolo unde-i place cel mai mult și și-a mai arătat odată clasa. A obținut un penalty pe care tot el l-a transformat, devenind primul jucător care înscrie la 5 ediții de campionat mondial.

Reușita sa i-a descătușat pe coechipierii săi din ofensivă care au înscris de 2 ori, autori  Joao Felix și Rafael Leao dar i-a adormit pe cei din defensivă pentru că lusitanii au primit 2 goluri,  de la Ayew, fiul fostului jucător al lui Olimpique Marseille, Abedi Pele și de la Bukari. 

Cristiano a fost schimbat și a trăit de pe banca de rezerve finalul încins tremurând serios pentru victoria echipei sale.  Dar și când nu mai era în joc, Ronaldo a fost în centrul atenției. Pentru că așa e cu starurile:  sunt mereu în prim plan. Camerele l-au căutat insistent  și Cristiano a ieșit în evidență de 2 ori.

Prima dată, a înjurat cu nesaț după ce ganezul Bukari a marcat ultimul gol al Ghanei permițându-și să se bucure chiar în stilul său.

A doua oară, a intrat pe teren la finalul meciului și și-a certat propriul portar, Diogo Costa, care a fost aproape să anuleze eforturile colegilor săi la ultima fază când Portugalia era să ia un gol stupid.

O altă vedetă care și-a făcut ieri debutul la această Cupă Mondială a fost Neymar. Brazilianul are 75 de goluri la “Seleção”. Încă două și va egala recordul lui Pelé. Perla lui Paris St Germain nu a strălucit chiar dacă Brazilia a făcut spectacol împotriva Serbiei pe care a învins-o cu 2-0. A ieșit la rampă însă Richarlison, atacantul de 23 de ani al lui Tottenham, cu o dublă de senzație.  

Ultima reușită a fost un deliciu. Preluare înaltă, răsucire și reluare aeriană. Semifoarfecă de vis. Și apoi, a urmat dansul! La colțul terenului, s-au strâns toți jucătorii lui Tite într-o grămadă a bucuriei. Richarlison a ieșit din grup, apoi toți s-au luat după el, formând un șir de samba. Brazilia dansează și visează. Al 6-lea titlu mondial e mai aproape ca niciodată.

Azi 8 echipe incep să joace cel de al doilea meci al lor în grupele A și B.

Țara Galilor - Iran, ora 12:00, Qatar - Senegal, ora 15:00,

Olanda - Ecuador, trei ore mai târziu și ziua se încheie cu Anglia – SUA de la ora 21:00.