Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Qatar, 2022. Iran, ce final!

000_32pd2pk.jpg

Banderola curcubeu "OneLove" pe brațul fotbalistului Harry Kane
Sursa imaginii: 
Marco BERTORELLO / AFP

Meciul Țara Galilor- Iran 0-2 a fost unul interzis cardiacilor. Nimic nu prevestea furtuna din final, când iranienii au înscris de două ori, deși mai multe evenimente petrecute înaintea partidei arătaut că tensiunea plutea în aer.

În contextul controversei interzicerii purtării banderolei “One Love” galezii au îmbrăcat la încălzire tricouri cu mâneci pe care erau imprimate culorile curcubeului, în semn de solidaritate cu valorile comunității LGBT.

De partea cealaltă, iranienii și-au cântat imnul, dar cam, cu jumătate de gură. Au fost anunțați că riscă represalii dacă vor tăcea așa cum au făcut-o la partida precedentă, cu Anglia. Trupa lui Quiroz a protestat atunci pentru situația din țară, unde continuă revoltele declanșate de moartea fetei acuzate că nu a purtat corect hijabul, Mahsa Amini.  

În plus, suporterii iranieni au oferit momente emoționante  la imn. Mulți dintre ei au izbucnit în hohote de plâns iar unele femei iraniene și-au desenat pe obraji lacrimi de culoarea sângelui.

Pe teren, jocul se îndrepta spre un rezultat alb, asta după ce ambele formații au avut ocazia de a deschide scorul. A venit însă minutul 84 când s-a dat primul cartonaș roșu la acest turneu final, portarul galez Hennesey fiind eliminat după o intervenție neregulamentară asupra vedetei lui Porto, Taremi.     A fost momentul în care iranienii au început să creadă în șansa lor.  Aflată în superioritate numerică, Iranul i-a năucit pe galezi într-un final de incendiar : Cheshmi și Rezaeian au marcat în minutele de prelungire 90+8 și 90+11.

Transmisia TV ne-a oferit cadre superbe de pe stadionul din Al Rayan. Am simțit pentru a nu știu câta oară, emoția pe care fotbalul o poate oferi. Un galez își ținea băiețelul în brațe. Amândoi plângeau. La fel, o fetiță din Țara Galilor își trăgea pălăria pe ochi izbucnind în hohote. De partea cealaltă suporterii iranieni erau în culmea bucuriei. Pe unii dintre ei i-a luat valul și au încercat să pătrundă pe teren. Intervenția polițiștilor, prima vizibilă la acest turneu, le-a curmat speranțele: cei care s-au aventurat au fost duși pe tunel și școși din stadion. Cel mai probabil, vor primi o amendă usturătoare, dar și interdicția de a mai veni la vreun meci la acest Mondial.

Iranul a luat 3 puncte și va merge în optimi dacă va învinge, pe cine altcineva decât, pe Statele Unite într-un meci cu o încărcătură deosebită, nu doar de natură sportivă.  Cine ar fi prevăzut un astfel de scenariu.

Al doilea meci al zilei a fost Qatar-Senegal. Țara gazdă a fost, la fel ca la meciul inaugural, depășită de miza turneului. A cedat 1-3 reușind totuși să marcheze golul de onoare.

Chiar acum se dispută Țările de jos- Ecuador iar ziua se încheie cu Anglia – SUA de la ora 21:00. Englezii se tem de americani dar și de coronavirus. După ce fostul star Ronaldo a anunțat că s-a infectat și că se autoizolează în propria cameră de hotel, englezii au cerut organizatorilor ca oricine intră în contact cu jucătorii sau cu stafful tehnic, să poarte mască.

 

 

 

 

 
Tudor Furdui, jurnalist sportiv TVR