Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Anglia 13 Africa de Sud 27 în ultimul meci internațional al anului

kurt_lee_arendse.jpeg

Kurt Lee Arendse
Kurt-Lee Arendse marchează primul din cele două eseuri ale sud-africanilor
Sursa imaginii: 
Twitter Springboks

Africa de Sud a învins Anglia cu 27 – 13 la Londra pe Stadionul Twickenham în ultimul meci test al anului 2022. Australia a învins Țara Galilor cu 39 – 34 la Cardiff, după ce galezii conduceau cu 34 – 13 cu 20 de minute înainte de final.

Meciul de pe Twickenham era presupus a fi revanșa finalei Cupei Mondiale de acum trei ani câștigată de sud-africani cu 32 – 12. În schimb meciul a fost o demonstrație de clasă a campionilor mondiali, superiori la toate capitolele.

Deși lipsiți de mai mulți titulari, reținuți la cluburile lor din Franța, Anglia, Irlanda și Japonia – meciul a avut loc în afara “ferestrei” internaționale, când cluburile sunt obligate să elibereze jucătorii pentru echipele lor naționale – Springboks au dominat începând cu grămada ordonată în care și-au demolat pur și simplu adversarii.

Springboks au jucat pragmatic, dar când au avut ocazia au contra-atacat din propriul 22, cum au făcut în minutul 33, când aripa Kurt-Lee Arendse a țintuit practic apărarea engleză cu o schimbare fulgerătoare de direcție, marcând un eseu spectaculos.

Sud-africanii conduceau cu 11 – 3 la pauză și și-au continuat dominarea după pauză, marcând al doilea lor eseu prin totemicul lor jucător din linia a II-a, Eben Etzebeth, pe lângă loviturile așezate ale mijlocașului la grămadă Faf de Klerk și cele două drop-goal-uri ale mijlocașului la deschidere Damian Willemse, care au dus scorul la 27 – 6 în minutul 58.

Nici măcar cartonașul roșu al pilierului Thomas Du Toit – pentru placaj cu umărul care a făcut contact cu capul adversarului – nu a schimbat semnificativ raportul de forțe. Englezii, care cu o săptămână înainte reușiseră să întoarcă rezultatul pe același stadion împotriva Noii Zeelande de la 6 – 25 la 25 – 25 în ultimele opt minute, nu au reușit decât un eseu de consolare prin centrul Henry Slade, transformat de mijlocașul la deschidere și căpitan al echipei, Owen Farrell, care a mai transformat și două penalități. Scor final: Anglia 13 Africa de Sud 27 și Springboks se anunță pretendenți anul viitor la Cupa Mondială de Franța la reținerea titlului câștigat în 2019 în Japonia.

În celălalt meci al acestei ultime zile a meciurilor test din 2022 Australia a reușit o întoarcere uimitoare a rezultatului împotriva Țării Galilor pe Principality Stadium din Cardiff. Wallabies erau conduși cu 34 – 13 în minutul 60, dar profitând de două cartonașe galbene ale galezilor au marcat patru eseuri în ultimele 20 de minute câștigând meciul cu 39 – 34, în pofida absenței a numeroși jucători din cauza accidentărilor sau a reținerii de către cluburile lor.            

Clasamentul World Rugby la sfârșitul anului 2022 arată astfel:

  1. Irlanda
  2. Franța
  3. Noua Zeelandă
  4. Africa de Sud
  5. Anglia
  6. Australia
  7. Scoția
  8. Argentina
  9. Țara Galilor
  10. Japonia

România se află pe locul 20, cea mai joasă poziție de la înființarea clasamentului în 2003, după cinci victorii și șase înfrângeri în ultimul an. La Cupa Mondială România face parte din grupa B, alături de Africa de Sud, Irlanda, Scoția și Tonga.