Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Burleanu a fost să spioneze

razvan_burleanu_frf.jpg

Răzvan Burleanu este președintele Federației Române de Fotbal.
Răzvan Burleanu este președintele Federației Române de Fotbal.
Sursa imaginii: 
Facebook/Federația Română de Fotbal

Românii au tresărit, aproape jenați, în timpul intonării imnului Braziliei. Nu pentru că au văzut cum se mobilizau cântând, vedetele de sute de milioane ale sud-americanilor.  Ci pentru că au surprins chipul președintelui FRF la cel mai mai mare eveniment al Planetei. Într-un cadru de câteva secunde, Răzvan Burleanu a apărut la tribuna oficială, mimând un zâmbet nevinovat, între Roberto Carlos și Cafu. L-or fi întrebat și cei doi foști fundași laterali din istoria Seleção, când se va mai califica naționala României la un Campionat Mondial? Căci, suporterii români îl tot chestionează, fără a obține vreun răspuns.  

Ce a căutat șeful fotbalului românesc în Qatar la meciul Brazilia-Eveția? În sectorul în care stau fostele vedete ale Braziliei ar fi putut fi confundat cu un oficial venit direct din Țara Cafelei. “Burleaninho” al nostru, poate nu multă lume știe, este, însă, membru în consiliul FIFA și îl are șef pe Gianni Infantino, un personaj care e din ce în ce mai contestat la cârma forului mondial.  În plus, românul s-a dus să spioneze, Elveția, adversara naționalei lui Edi Iordănescu din preliminariile lui Euro2024 și s-a trezit, fără să vrea, figurant în transmisiunea uneia dintre cele mai urmărite partide ale acestui turneu final.

Pentru că știm că la declarații se pricepe, discursul președintelui federației după meci ar suna probabil în felul următor : “Am văzut la lucru Elveția. E o echipă puternică dar e de bătut. Ați văzut că Brazilia a reușit. De ce nu am putea și noi?”.

Și Burleanu are parțial dreptate. Brazilia, fără Neymar accidentat, a învins greu Elveția după un meci echilibrat. Elvețienii s-au apărat compact, nu le-au dat spații brazilienilor dar au avut două scăpări. Prima dată au ieșit basma curată, reușita lui Vinicius fiind anulată pentru ofsaid.

Însă, în minutul 83, helveții nu au mai avut noroc. La capătul unei faze geniale, Casemiro a trimis în plasa laterală, voleu cu exteriorul, lăsându-l fără replică pe excelentul portar Sommer. Lacătul elvețian fusese spart. Și nu în beznă, așa cum se putea întâmpla spre sfârșitul primei reprize, când a căzut nocturna de pe stadionul din Doha.

„Întunericul” a durat însă doar câteva clipe. Nocturna a revenit, iar meciul a continuat și s-a sfârșit cu victoria absolut meritată a Braziliei care, după Franța, e a doua echipă calificată matematic în optimi. Partida a mai fost întreruptă câteva momente, în repriza a doua, când un suporter a intrat pe teren și a afișat 3 mesaje în același timp. Pe lângă drapelul în culorile curcubeului pe care-l avea în mână, bărbatul avea scris pe fața tricoului: „Salvați Ucraina”, iar pe spate: „Respect pentru femeile din Iran”.

Incidentul n-a durat decât câteva secunde, spectatorul fiind doborât rapid de sterwarzi.

Cât depre Elveția, și despre posibilitatea ca România să-i ia vreun punct în preliminarile lui Euro, nici noi și nici Burleanu, nu trebuie să ne facem prea mari iluzii, nici măcar dacă tricolorii se vor îmbrăca în echipamentul Braziliei. Elveția e mult prea solidă. Îi trebuie totuși minimum un egal în ultimul meci din grupă cu Serbia, pentru a continua aventura în Qatar.

Portugalia în schimb e deja calificată în faza superioară după victoria cu Uruguay din ultimul meci al zilei. Cristiano Ronaldo a ieșit din nou la rampă, într-o partidă în care mult mai tânărul său coleg, Nuno Mendes, s-a accidentat grav și a părăsit gazonul, având șanse minime să mai joace la acest Mondial. Meciul era câștigat încă de la încălzire : pe tabelă a rulat un videoclip de prezentare cu performanțele lui Cristiano la care inclusiv fostul jucător al lui United s-a oprit …să-și admire reușitele. Super-vedeta nu a făcut decât să repete pe viu una dintre figurile sale preferate : săritura cu detentă de baschetbalist! Mingea centrată de Bruno Fernades nu a fost atinsă de Ronaldo dar a poposit în poarta Uruguayului. Același Fernades a reușit dubla din penalty în minutele de prelungire și Portugalia-Uruguay s-a terminat 2-0.

Azi intrăm în faza a treia a grupelor, cu câte 2 meciuri la aceași oră: Olanda-Qatar și Ecuador-Senegal de la ora 17.00 și Anglia-Țara Galilor și Iran-SUA de la ora 21.      

 
Jurnalistul TVR Tudor Furdui despre partidele din Qatar