Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Arbitri criticați vehement și amenințați – a pătruns oare influența nefastă a fotbalului în jocul cu balonul oval?

barnes_erasmus.jpg

Wayne Barnes/Rassie Erasmus
Wayne Barnes a fost criticat vehement de Rassie Erasmus, care a fost apoi suspendat de World Rugby
Sursa imaginii: 
Twitter Wayne Barnes/captură video

Recent, doi antrenori de rugby de frunte – Rassie Erasmus, director național al rugby-ului sud-african, și Ronan O’Gara, antrenorul echipei franceze La Rochelle, au fost suspendați pentru critici vehemente aduse arbitrilor. Unii dintre arbitri au primit chiar amenințări cu moartea după meciuri.

Sâmbăta trecută în pauza meciului Anglia – Africa de Sud disputat pe stadionul Twickenham din Londra era programată o ceremonie în onoarea arbitrului englez Wayne Barnes, care recent condus la centru al 100-lea său meci internațional, el fiind considerat la ora actuală cel mai bun arbitru din jocul de rugby.

Dar ceremonia a fost anulată, din cauza criticilor vehemente la adresa lui Barnes lansate în public de Rassie Erasmus, director național al rugby-ului sud-african, în urma validării unui eseu al echipei Franței în meciul împotriva Africii de Sud, disputat la Marsilia pe 12 noiembrie. După criticile lui Erasmus, presa a relatat că Barnes a primit și amenințări anonime cu moartea.  

Eseul a fost acordat de Barnes după consultarea video-arbitrajului și a contribuit la victoria finală a Franței cu 30 – 26. În urma criticilor la adresa lui Barnes, World Rugby (forul diriguitor al jocului cu balonul oval) l-a suspendat pe Erasmus pentru ultimele două meciuri al Springboks cu Irlanda și Anglia, ceea ce înseamnă că acesta nu a avut dreptul să stea în cabina antrenorilor și nici să comunice cu jucătorii pe stadion.

Erasmus nu e la prima suspendare. În 2021 el a postat un video de o oră în care critica în detaliu prestația arbitrului australian Nic Berry la primul meci test dintre Africa de Sud și Leii Britanici și Irlandezi. Erasmus s-a ales atunci cu o suspendare de 12 luni. El are în palmares câștigarea Cupei Mondiale în 2019 ca antrenor al Springboks, ulterior fiind numit primul director al rugby-ului sud-african, iar locul său ca antrenor principal a fost luat de Jacques Nienaber, colaboratorul său cel mai apropiat.

Săptămâna trecută Ronan O’Gara, antrenor al echipei franceze La Rochelle, câștigătoarea ultimei ediții a Cupei Campionilor Europeni, a fost suspendat pe 10 săptămâni și amendat cu 15.000 de euro pentru comentarii critice la adresa arbitrilor și la modul de organizare a campionatului Franței. Este a patra suspendare a sa în ultimul an.

O’Gara, care a jucat pe post de mijlocaș la deschidere în echipa Irlandei de peste 100 de ori, marcând peste 1.000 de puncte, este creditat ca fiind artizanul succesului extraordinar al echipei sale, care nu are o tradiție ca monștrii sacri ai rugby-ului francez – Toulouse, Toulon, Clermont Auvergne, Racing 92 sau Stade Francais.      

În conformitate cu articolul 9.28 al regulamentului, nerespectarea autorității arbitrului, abuzul verbal și contactul fizic pot duce la interdicții de până la 12 luni, în timp ce cuvintele sau acțiunile amenințătoare pot fi pedepsite cu o suspendare de până la cinci ani. Sancțiunea maximă pentru molestare fizică este o interdicție pe viață. În cazul în care faptele sunt comise de antrenori, membri ai personalului din culise, spectatori sau părinți, se poate aplica acuzația disciplinară de "comportament dăunător intereselor jocului".

Metehnele fotbalului

Georgianul Nika Amashukeli este primul arbitru din afara Tier 1 – primele 10 țări din rugby-ul mondial – care a condus la centru o partidă din Turneul celor Șase Națiuni. El spune că nu este afectat de critici la adresa sa, pe care nu le ia în seamă, dar ia atitudine împotriva acestui fenomen.

Nika Amashukeli (centru)
Nika Amashukeli a fost primul arbitru dintr-o țară Tier 2 (dun afara primelor 10 din topul mondial) care a arbitrat meciuri Tier 1
Sursa imaginii: 
Twitter Georgia Rugby

“Acesta nu este un mod constructiv și acceptabil de abordare a sistemului de arbitraj și, desigur, reacția este adecvată din partea rugby-ului mondial. Cu toate acestea, oficialii de meci din rugby-ul mondial sunt unii dintre cei mai puternici din punct de vedere mental din lumea rugby-ului și cu siguranță se situează deasupra oricărei negativități.” a declarat Nika Amashukeli la RFI.

“Potrivit Codului de Conduită al World Rugby, orice persoană implicată în fenomen (prin persoană înțelegându-se orice jucător, oficial al meciului, oficial al unui club, al unei federații/asociații membre sau al World Rugby, membru al personalului tehnic sau membru al corpului disciplinar) are obligația de a respecta autoritatea și deciziile arbitrilor, inclusiv de a nu publica sau a nu determina publicarea, în orice spațiu public, a unor critici la adresa deciziilor oficialilor meciului.” a comentat la RFI Valeriu Toma, ofițer judiciar al World Rugby și Federației Române de Rugby.

“Această directivă poate fi foarte ușor înțeleasă prin analogie cu standardul de conduită impus jucătorilor în timpul unui meci. Protestele sau punerea la îndoială a unei decizii a arbitrului sunt sancționate sever, pentru simplul motiv că tolerarea unui asemenea comportament ar submina valorile fundamentale și etosul jocului de rugby. Fără aceste valori, rugby-ul nu ar mai fi la fel, ci ar dobândi metehnele fotbalului. Este ceea ce niciun iubitor adevărat de rugby nu și-ar dori.” a adăugat el.