Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


C.M: Alte două echipe calificate în optimi

mbape.png

Kylian Mbappe și Antoine Griezmann, calificați în optimile CM de Fotbal.
Sursa imaginii: 
© Franck Fife, AFP

În optimile turneului final, Franța va întâlni Polonia, duminică 4 decembrie, în timp ce Argentina va da piept cu Australia.

Franța era deja calificată în optimi, așa că Deschamps și-a permis să odihnească vedete ca Mbappe, Griezmann sau Giroud. Rezervele campioanei mondiale, fără niciun șut pe poartă în primele 80 de minute, nu au reușit să înscrie în fața unor tunisieni extrem de determinați și bine organizați.

Singurul gol al partidei a purtat semnătura jucătorului lui Montpellier, Wahbi Khazri, care și-a driblat toți adversarii și își aducea naționala, Tunisia,  pe loc calificabil. Bucuria africanilor a ținut doar câteva minute, până la golul Australiei în poarta Danemarcei, autor Mathew Leckie. Franța a presat odată cu intrarea „greilor”, dar reușita lui Griezmann din al 8-lea minut al prelungirilor a fost anulată. Tunisia reușește o victorie de palmares, 1-0, prima în fața unei echipe din Europa dar părăsește competiția. Aceași soartă o are și Danemarca. Nordicii, semifinaliști la precedentul European, se fac de râs, încheie grupa cu un singur punct și un singur gol marcat!

În acest timp, “cangurii” fără vedete și niciun jucător în primele 5 ligi din Europa, depășesc faza grupelor la acest turneu final. Australia mai reușise această performanță la Mondialul din Germania din 2006.

În grupa C, tensiunea a fost maximă până la finalul celor 2 jocuri și lupta pentru locul secund a fost incredibilă, pentru că un gol a decis totul! Polonia și Mexic, au fost aproape să fie departajate după criteriul fair-play.

Argentina a dominat autoritar partida contra Poloniei și, chiar dacă Leo Messi a ratat o lovitură la 11 metri, ”Pumele” s-au impus cu 2-0 și au câștigat grupa, cu 6 puncte.

În cealaltă partidă, Mexic era în avantaj în fața Arabiei Saudite cu același scor și trupa lui Gerardo Martino și Polonia  încheiau la egalitate de puncte, 4. Până în minutul 90+5 al duelului de pe Lusail Stadium aveau și golaveraj identic, 2-2.

În plus, meciul direct s-a încheiat la egalitate, 0-0. Astfel, cele două echipe ar fi fost departajate după al 7-lea criteriu, cel al fair-play-ului. Doar că sauditul Al Dawsari a marcat în poarta Mexicului și a trimis Polonia în optimi.

Polonezii s-ar fi calificat și după criteriul fair-play-ului, cu 5 cartonașe galbene încasate în cele trei meciuri, față de 7 primite de Mexic.

Azi avem, Croatia-Belgia si Canada-Maroc în grupa F, de la ora 17.00, și Japonia –Spania și Costa Rica-Germania de la ora 21.00, meciuri care ne vor da numele altor 4 echipe calificate în optimi.