Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Au revoir la Belgique, Auf Wiedersehen Deutschland

germania-out.jpg

Germania, de 4 ori campioana lumii, pleacă din Oatar din faza grupelor.
Germania, de 4 ori campioana lumii, pleacă din Oatar din faza grupelor.
Sursa imaginii: 
REUTERS - ANNEGRET HILSE

Belgia e primul nume mare care părăsește Campionatul Mondial din Qatar. Trupa lui Roberto Martinez nu a reușit decât un nul contra Croației, iar Germania, de 4 ori campioana lumii, pleacă acasă din faza grupelor, la fel ca la ediția trecută în 2018 în Rusia!

Belgia e primul nume mare care părăsește Campionatul Mondial din Qatar. Trupa lui Roberto Martinez nu a reușit decât un nul contra Croației, insuficient pentru a se clasa pe unul dintre primele două locuri care duceau în optimi. Deși au avut mai multe ocazii decât croații, „dracii roșii” l-au avut  ratangiu de serviciu pe Romeo Lukaku. Revenirea după accidentare nu e un alibi pentru vârful lui Inter care și-a bătut joc de 4 mari ocazii, una dintre ele din 3 metri. Belgia și generația ei de aur, dar îmbătrânită, cu o medie de vârstă de 29 de ani, pleacă devreme acasă, cu numai 4 puncte obținute și un singur gol marcat. Roberto Martinez și-a dat demisia după ce, la final, a aruncat toată vina asupra elevilor săi „ Ei nu au crezut de la început în calificare” a spus spaniolul la flash-interviu făcând aluzie la faptul că au fost multe certuri între jucători, unele care au stricat ambianța în lotul Belgiei.

Bătrânii Croației își continuă în schimb visul. Vicecampioana mondială, nu a rupt gura târgului în Qatar dar a făcut ceea ce trebuia să facă într-un meci care se juca cu calificarea pe masă și cu arbitrul Istvan Kovacs rezervă (a șaptea oară la acest CM!).

Trupa lui Dalici a rezistat eroic asaltului belgienilor, a trecut de grupe și va întâlni în optimi Spania.

Ibericii au pierdut surprinzător cu Japonia. Unii susțin că premeditat pentru că Spania a lasăt acasă Germania, al doilea nume mare eliminat ieri seară de la Mondiale. După ce a condus cu 1-0,  trupa lui Luis Enrique, cu 5 jucători noi față de meciul contra nemților, nu și-a mai dat prea mult silința și s-a văzut învinsă la final. Indirect, a lăsat-o acasă pe Germania care a încheiat grupa pe locul trei. Ibericii au acum un culoar mult mai favorabil în drumul spre trofeu.

Nemții au câștigat miercuri seara, dar s-au chinuit și cu modeștii „Los Ticos” 4-2. Și pleacă acasă fiindcă în celălalt meci, Spania și-a văzut interesul.

Japonia e incredibila câștigătoare a grupei, cu victorii la Germania și Spania. Învinsă, „La Roja” a rămas pe locul 2, scăpând de un traseu periculos, cu Croația în „optimi” și Brazilia în ”sferturi”.

Germania, de 4 ori campioana lumii, pleacă acasă din faza grupelor, la fel ca la ediția trecută în 2018 în Rusia!

Thomas Muller (33 de ani), „veteranul” lotului, campion mondial în 2014, a lăsat de înțeles, după meciul cu Costa Rica (4-2), că, cel mai probabil, a fost ultimul său joc pentru „ Die Mannschaft“.

„Dacă acesta a fost ultimul meu meci pentru naționala Germaniei, am câteva cuvinte pentru fani: a fost o adevărată plăcere. Vă mulțumesc mult. Mereu am încercat să lupt cu inima pe teren. Uneori au fost lacrimi de bucurie, alteori de durere. Am jucat cu dragoste”, a spus atacantul lui Bayern, conform Bild.

În Germania-Costa Rica 4-2 am asistat la două premiere: un meci arbitrat în totalitate de o brigadă feminină la un Campionat Mondial iar Neuer a devenit portarul cu cele mai multe meciuri la Mondiale, 19, o aniversare însă tristă pentru el.

Așadar,  Spania va întâni în optimi Marocul care a învins cu 2-1 Canada, echipă deja eliminată.  Africanii au obținut o calificare istorică de pe primul loc în grupă. Antrenorul Walid Regragui era după meci în al nouălea cer :”Am suferit în repriza a  doua dar am avut o voință teribilă și am câștigat. Suntem mândri, nicio echipă din Africa nu a reușit două victorii în grupe, suntem fericiți, poporul marocan merita o asemenea bucurie”.

Azi e ultima zi cu meciuri din grupe la turneul final : Coreea de sud-Portugalia, și Ghana-Uruguay de la ora 17 în grupa H și de la ora 21, Serbia- Elveția și Camerun-Brazilia de la ora 21.00 în grupa G. La sfârșitul zilei vom afla tabloul complet al optimilor.