Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Macron a dat scorul corect...

giroud_mbappe_franta_fotbal.jpg

Giroud și Mbappé (2) sunt autorii celor trei goluri cu care Franța a învins Polonia (scor final 3-1) în optimile de finală ale CM din Qatar, stadionul Al-Thumama, Doha
Sursa imaginii: 
© Kirill KUDRYAVTSEV / AFP via France24

Palatul Elysée s-ar putea transforma în casă de pariuri cu Macron pe post de ghicitor perfect.  Într-un interviu acordat ziarului „Le Parisien”, Președintele Republicii și-a afișat optimismul cu câteva ore înainte de optimile de finală ale Franței împotriva Poloniei. „Cred că vom câștiga cu 3-1, Lewandowski va da un gol, la fel Mbappé sau Giroud, care vrea să intre în istorie”, a pariat șeful statului, înaintea vizitei în Statele Unite.

Și chiriașul Elysée-ului a avut nasul fin. Franța a câștigat cu 3 la 1 cu o dublă a lui Mbappé, un gol al lui Giroud și un penalty transformat de Lewandowski.

Emanuel Macron ar putea să completeze bilete câștigătoare, mai ales dacă va miza pe Franța. Pentru că “Les Bleus” joacă încântător și sunt îndreptățiți să viseze la un nou titlu mondial. Contra Poloniei nu și-au pus decât problema scorului cu care vor învinge.

Mbappé a fost din nou în zi de grație, devenind golgheterul competiției cu 5 reușite. Mai întâi l-a servit perfect, chiar înaintea pauzei, pe Giroud care a finalizat fără probleme devenind cu 52 de goluri cel mai bun marcator al Naționalei Franței. Ce transformare după turneul precedent, cel din 2018, din Rusia, când nu trimisese nici măcar un șut pe poartă. Giroud a profitat acum din plin de absența „Balonului de aur” Benzema și este acum la 36 de ani atacantul indispensabil pentru “cocoși”.

Kylian s-a aflat după aceea la capătul unui contraatac perfect, din patru pase, de la careul propriu până la poarta adversă. Și în sfârșit vedeta lui PSG, a marcat superb la vinclu,  un gol care va intra în galeria celor mai frumoase reușite ale acestui Mondial. Și Giroud a marcat un gol de generic, din foarfecă cu spatele la poartă, dar reușita sa nu a fost validată, arbitrul oprind jocul pentru un presupus fault la portarul Szczęsny. Era 3-0 cu un sfert de oră înainte de final și zarurile erau aruncate.   

Polonia nu a pus probleme decât la o fază în prima repriză când defensiva lui Deschamps a fost prinsă pe picior greșit și a fost obligată să respingă in extremis de două ori de pe linia porții. În rest, trupa lui Mihniewicz a părut blazată și mulțumită că a reușit să treacă de grupe la acest turneu final.

Totuși, Polonia a înscris golul de onoare dintr-un  penalty în minutele de prelungire, transformat, la repetare, de Lewandowski pentru că Lloris nu a avut niciun picior pe linia porții în momentul execuției, așa cum prevede regulamentul. Atacantul Barcelonei s-a bucurat ca un copil, aproape deranjant, căci nu a arătat mare lucru la acest turneu final. La fel ca Polonia, una dintre cele mai urâte echipe ale Mondialului.

Franța în schimb se află la polul opus. Joacă entuziasmant și își depășește adversarele cu ușurința cu care vedeta Mbappe aleargă cu 35 de kilometri la oră, atât a ”prins” într-un sprint din prima repriză a meciului contra Poloniei!

Franța va juca în sferturi într-un șoc cu Anglia, sâmbătă 10 decembrie de la ora 21.00.

Englezii au trecut la pas de Senegal care a început bine meciul. Ismaila Sarr și Boulaye Dia au ratat cu seninătate și l-au evidențiat pe portarul Pickford autorul unor parade de efect. Și cum în fotbal ocaziile se răzbună, Anglia a deschis scorul prin căpitanul lui Liverpool, Jordan Henderson, aflat la  primul său gol la o ediție a Cupei Mondiale după care a turnat plumb în ghetele africanilor. În minutele de prelungire ale primei reprize, Kane a finalizat un contraatac fulger, după ce a  rămas singur cu portarul. Reușita de 2-0 e prima pentru Kane la acest turneu final și i-a adus căpitanului Angliei la sfârșitul partidei premiul „ omul meciului”. După o oră de joc a înscris și Bukayo Saka, care a săltat mingea elegant peste portarul senegalez, și a ajuns la al treilea său gol în Qatar, fiind cel mai bun marcator al Angliei, la egalitate cu Marcus Rashford. Senegalul pierde la scor de neprezentare și pleacă acasă nereușind din postura de „buturugă mică “ să răstoarne “carul mare”. Anglia dă impresia de forță și de maximă eficiență dar în sferturi vine Franța și așteptăm cu interes un nou pronostic al președintelui Macron.

 Azi au loc alte două optimi : Japonia-Croația de la ora 17 și Brazilia-Corea de Sud de la ora 21.00. Despre aceste 2 partide ne auzim în jurnalul orei 19 la RFI.

 
Macron, pronostic corect