Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brazilia și Croația în sferturi

croatia-qatar.jpg

Croația elimină Japonia și merge în sferturile de finală la Cupa Mondială
Croația elimină Japonia și merge în sferturile de finală la Cupa Mondială
Sursa imaginii: 
REUTERS - MARKO DJURICA

După Argentina-Olanda și Anglia-Franța, ieri s-a mai decis un sfert de finală la Mondialul din Qatar. Acesta e Brazilia-Croația care se va juca vineri 9 decembrie la ora 17.00. Brazilia a făcut show cu Corea de sud 4-1 iar Croația a trecut la penaltyuri, de Japonia în prima partidă cu prelungiri la această ediție a turneului final. Ambele echipe din Asia,  Japonia și Coreea Sud pleacă acasă nereușind să încurce calculele hârtiei care dădeau “Seleção” și „Hrvatska” drept favorite la calificare.

Japonia oferise două dintre marile surprize ale Mondialului. Victorii în fața giganților Germania și Spania. Aseară, niponii au reușit chiar înaintea pauzei să deschidă scorul pentru prima dată la acest turneu. În repriza a doua insă, nu au mai făcut față presiunii și au fost egalați. Perisici a înscris pentru 1-1, scor care s-a menținut până la final și s-a ajuns după prelungiri la penaltyuri, acolo unde croații sunt specialiști. Acum 4 ani la ediția precedentă,  s-au calificat din optimi și din sferturi tot la lovituri de departajare, după succese în fața Danemarcei și Rusiei.

Dacă în Rusia eroul croaților a fost Danijel Subašić acum tot un portar a ieșit la rampă.

Dominik Livakovic a apărat trei penaltyuri și a intrat în istorie după această prestație remarcabilă care ne-a amintit de Duckadam, portarul Stelei care a apărat în 1986 în finala Cupei campionilor europemi comtra Barcelonei patru lovituri de departajare.

Dacă ar fi ajuns în sferturi,  Japonia ar fi scris istorie  pentru că, deși s-a calificat de 7 ori consecutiv la Cupele Mondiale, nu a depășit niciodată faza „optimilor”. Hajime Moriyasu, selecționerul japonez, a făcut însă un gest care a cucerit întreaga lume. După meci, a mers în fața sectorului ocupat de fanii niponi și a făcut o plecăciune plină de respect, fiind vizibil emoționat de moment.

„Suntem triști, dar lumea fotbalului a văzut o nouă generație frumoasă a fotbalului din Japonia. Am bătut Germania, am bătut Spania, ambele campioane mondiale. Trebuie să avem încredere în calitățile noastre, viitorul ne

 aparține”, a spus Moriyasu potrivit Reuters.

Sfertul de finală decis ieri va fi așadar Brazilia-Croația iar ex-iugoslavii au o misiune aproape imposibilă. Brazilienii au făcut contra Coreei de Sud cea mai frumoasă repriză de la acest Mondial. Cu gândul la Pelé, așa a jucat trupa lui Tite fiecare meci la Mondial, după ce legendarul triplu campion auriverde a fost internat de urgență la São Paulo.

Când ai „Perla Neagră" în suflet, nu poate exista decât spectacol la întâiul meci oficial al Seleção în fața Coreei de Sud. Mai ales că și-a revenit și Neymar după entorsa și leziunea la ligamentele gleznei drepte.

Încă din primul sfert de oră știau toți jucătorii, antrenorii și fanii cine se califică. Doar scorul era dificil de anticipat. Cât? 1-0, 4-0, 10-0? Putea fi oricât, pentru că diferența pe teren a fost foarte mare. În 36 de minute, brazilienii au înscris, în ritm de samba, patru goluri din patru șuturi pe poartă, trei după acțiuni de toată frumusețea.

După pauză, Brazilia și-a mai creat ocazii, dar nu a mai înscris, părând că nu vrea să-și mărească avantajul. Sud coreeni au înscris golul de onoare printr-o reușită remarcabilă a lui Paik Seung-ho, cu un sfert de oră înainte de final.

Azi avem ultimele meciuri din optimi : Maroc- Spania de la ora 17.00 și Portugalia-Elveția de la ora 21.00. Cine va merge în sferturi, aflați în jurnalele RFI!

 
Brazilia și Croația în sferturile Cupei Mondiale de Fotbal din Qatar