Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Eddie Jones destituit din funcția de antrenor principal al Angliei, a doua zi după destituirea antrenorului Țării Galilor, Wayne Pivac

eddie_jones.png

Eddie Jones
Eddie Jones a fost destituit din funcția de antrenor al Angliei pe care o deținea din 2015
Sursa imaginii: 
Captură video

Antrenorul principal al echipei naționale de rugby a Angliei, australianul Eddie Jones, a fost destituit de conducerea federației engleze. Destituirea sa urmează la numai o zi celei a neo-zeelandezului Wayne Pivac, înlocuit la cârma echipei Țării Galilor cu fostul predecesorul său în funcție.

Directorul executiv al federației engleze, Bill Sweeney, a lăudat contribuția lui Jones, care în cei șapte ani în funcție a avut cel mai mare procentaj de victorii – 73% - dintre toți antrenorii care s-au perindat la conducerea echipei Trandafirului.

Dar locul 5 în 2021, apoi locul trei în 2022 în Turneul celor Șase Națiuni, dar mai ales înfrângerile din toamnă de pe stadionul Twickenham din Londra, 29 – 30 cu Argentina și 13 – 27 cu Africa de Sud au umplut paharul răbdării pentru o federație care se așteaptă tot timpul la rezultate de vârf.

Și totuși, sub conducerea lui Jones, Anglia a câștigat de trei ori Turneul celor Șase Națiuni – prima oară în 2016 cu Mare Șlem, iar în 2019 s-a calificat în finala Cupei Mondiale, pierzând în fața Africii de Sud.

Principala acuzație care i-a fost adusă lui Jones a fost instabilitatea lotului și a staff-ului tehnic. Au fost încercați foarte mulți jucători, pentru unul sau două meciuri, după care au fost abandonați, iar antrenorii au venit și au plecat ca printr-o ușă turnantă. O altă acuzație a fost jocul nespectaculos al echipei Angliei și obsesia pentru jucătorii de gabarit în detrimentul celor creativi, ceea ce a determinat destui jucători englezi să plece peste hotare, în Franța sau Japonia, de unde nu mai pot fi selecționați.

În fine, Jones, care este fiul unui australian și al unei japonezo-americane, nu și-a câștigat prea mulți adepți cu stilul său abraziv, ceea ce l-a făcut ținta unor critici uneori vehemente, cel mai acerb fiind fostul antrenor Clive Woodward, care a condus Anglia la singura sa victorie la Cupa Mondială în 2003.

Destituirea lui Jones are loc cu nouă luni înaintea debutului Cupei Mondiale din Franța și înlocuirea lui este o urgență absolută. Favorit potrivit presei este Steve Borthwick, antrenorul campionilor Angliei, Leicester Tigers, și adjunct al lui Jones în 2014 – 2015 când acesta antrena Japonia. Sigur că este extrem de târziu, dar o situație similară a avut loc în 2006 când Andy Robinson (actualul antrenor al României) a fost înlocuit cu Brian Ashton, care a reușit calificarea în finala Cupei Mondiale, tot cu Africa de Sud, pierdută însă.

Cât privește Țara Galilor, nemulțumirea față de Wayne Pivac datează chiar după Cupa Mondială din 2019 când l-a înlocuit pe Gatland și lucrurile au mers din rău în mai rău. Anul acesta galezii au câștigat doar trei din cele 12 meciuri jucate, dintre care cele acasă cu Italia (care pierduse până atunci 36 de meciuri consecutiv în Turneul celor Șase Națiuni) și cu Georgia (pentru prima oară în istorie), terminând pe locul 9 în clasamentul World Rugby, cel mai jos din istorie pentru galezi.

Noul-vechi antrenor al Țării Galilor nu mai are nevoie de nicio recomandare: în perioada pe cât a fost antrenor, 2007 – 2019, el a câștigat patru Turnee ale Celor Șase Națiuni, între care trei cu Mare Șlem și i-a condus pe galezi la două semifinale ale Cupei Mondiale în 2011 și 2019. În plus, ele este recordman ca antrenor al Leilor Britanici și Irlandezi, cu patru turnee: 2009 și 2021 Africa de Sud, 2013 Australia, 2017 Noua Zeelandă.