Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CM 2022: Spania pleacă acasă

maroc-qatar_1.jpg

Marocul a eliminat Spania de la Campionatul Mondial după lovituri de departajare.
Marocul a eliminat Spania de la Campionatul Mondial după lovituri de departajare
Sursa imaginii: 
REUTERS - BERNADETT SZABO

Spania a fost pedepsită de regele Fotbal după ce pierduse deliberat în grupe, în fața Coreei de Sud,  pentru a scăpa de Brazilia în sferturi. Trupa lui Luis Enrique a crezut că terminând pe locul doi în grupă va da în faza superioară, în meci eliminatoriu, peste un adversar mai facil. Maroc însă a fost de netrecut și a eliminat Spania de la Cupa Mondială după prelungiri și lovituri de departajare.

Succesul surprinzător al marocanilor împotriva Spaniei a intrat direct în istorie. Concret, naționala condusă de Walid Regragui a devenit a patra țară africană care reușește să ajungă în sferturile de finală de la Cupa Mondială, după Camerun în 1990, Senegal în 2002 și Ghana în 2010.

După 90 de minute, era egalitate perfectă, la fel ca acum 4 ani, când la ediția din 2018, cele două echipe terminaseră la Kaliningrad, în faza grupelor, 2-2. Acum pe Education City Stadium, a fost 0-0 și cum nici în prelungiri nu s-a marcat, deși spaniolii au avut posesia și au lovit și bara, s-a trecut la loteria penaltyurilor, exact ca în alt meci din optimi disputat cu o zi mai devreme, Japonia-Croația.

Marocanii au transformat primele două lovituri de la 11 metri, în timp ce Spania a ratat de trei ori la rând prin Sarabia, Soler și Busquets. Benoun a ratat de la Maroc, ca Hakimi să înscrie de la 11 metri, cu o scăriță, pe mijlocul porții, golul care le-a adus calificarea în ”sferturi” africanilor. Eroul marocanilor a fost portarul Yassine Bounou, alias Bono, născut în Canada și titular la Sevilla care avea un istoric de 13 penalty-uri apărate în Spania și în Ligă. Iar acum a recidivat. Asta nu au înțeles spaniolii. Mulți dintre marocani evoluează în Spania, în Primera sau în Segunda Division. Cunosc la perfecție tainele   

În plus, evoluția încântătoare de la meciul în care Spania a călcat în picioare Costa Rica cu 7-0 a fost departe, mașinăria de pase, acel joc tiki-taka, nu a funcționat deloc pentru "Furia Roșie" iar loviturile de departajare, pe care Luis Enrique se lăuda că le-a antrenat, au fost executate dezastruos. 

"Leii Atlasului" versus a rămas extrem de echilibrat până la sfârșitul celor 90 de minute și prelungirile se joacă în acest moment

Maroc care a câștigat mai mult sau mai puțin surprinzător grupa F, din care au mai făcut parte Croația, Belgia, ocupantele locurilor doi și trei la ultimul Mondial, și Canada se blochează bine. În plus, africanii sunt neînvinși la această ediție a Campionatului Mondial și au depășit faza grupelor pentru prima dată după 36 de ani.

Multi dintre marocani evoluează în campionatele spaniole, în Primera sau segunda Division Spania

Socoteala de acasă nu se potrivește cu din târg, scorul e în continuare între Maroc si spania 0-0, acum în minutul 9

Câștigătoarea acestei optimi va juca în sferturi cu învingătoarea din partida Portugalia - Elveția care e programată la ora 21.00.