Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prima zi de pauză la Mondial

qatar.png

Sursa imaginii: 
via rfi.fr

Avem un moment de respiro la Campionatul Mondial din Qatar. Azi e zi de pauză, prima la turneul final după 17 zile de spectacol total în cel mai urmărit eveniment sportiv al lumii. Ne tragem și noi sufletul, telespectatorii, pentru că am fost bombardați cu 56 de meciuri consecutive în grupe și optimi. Dar ne-a plăcut. Partidele au fost una mai frumoasă ca cealaltă, cu un nivel al competiției extrem de ridicat. Faptul că acest turneu final are loc într-o perioadă în care toate campionatele sunt în plină desfășurare se vede clar : jucătorii, chiar dacă nu au avut mult timp la dispoziție, au ritm și prospețime. În plus au fost câțiva jucători care au excelat. Și o să vorbesc azi despre cei care ne-au încântat cu golurile lor.

 

Dintre atacanți, cel care a ieșit cel mai mult în evidență e golghetarul competiției, starul lui PSG, Kylian Mbappe cu 5 goluri la activ. Kylian își depășește adversarii cu o ușurință incredibilă. Mbappe a ”prins” 35 de kilometri la oră, cam cât media orară a trenurilor din România, într-un sprint din prima repriză a meciului contra Poloniei! Și mai avea și zâmbetul pe buze. În plus, execuțiile sale sunt la fel ca cele de pe calculator. Ca să rămânem la lotul Franței nu putem să nu vorbim de Giroud care a profitat din plin de absența „Balonului de aur”, Benzema, și a devenit la 36 de ani atacantul indispensabil pentru “cocoși”. Giroud tocmai a devenit cu 52 de goluri cel mai bun marcator al Naționalei Franței.

Și englezii arată bine pe faza ofensivă. Sunt maeștrii contratacului. Kane tocmai a marcat primul său gol la acest turneu și în plus e un foarte bun servant.      Pot confirma Bukayo Saka, și Marcus Rashford care au câte trei reușite fiecare în Qatar.

Despre brazilieni ce se poate spune, decât că sunt fenomenali și merg în pas de dans spre trofeu. Atacul lor este stelar iar pictura paselor lui Paqueta, Casemiro, Richarlison, Rafinha, Vinicius și Neymar e demnă de orice muzeu de artă modernă și contemporană.

Surpriza cea mai mare vine însă de la portughezi.

Cine s-ar fi așteptat ca Fernando Santos să-l treacă rezervă pe Cristiano Ronaldo, căpitanul său, 37 de ani, cel mai mare jucător lusitan, care cucerise Euro 2016 și Liga Națiunilor 2019 cu Portugalia, și mai ales să-l schimbe cu un tânăr de 21 de ani, debutant la un Mondial, care mai jucase doar 10 minute în două meciuri în Qatar?

Selecționerul a luat această decizie radicală și a ales bine. Atacantul Benficăi, Goncalo Ramos a fost MVP, cu hat-trick și assist!

De la echipele care s-au calificat în sferturi i-am mai remarcat ca atcanți ”de rasă” pe : Perisici, cu lovitura sa superbă cu capul din meciul contra Japoniei, și duo-ul olandez Depay-Gakpo care oricând poate produce panică printre fundașii adverși. Surpriza Maroc nu iese în evidență prin vârfurile sale Ziech și En-Nesyri dar are un mijloc de invidiat. Acolo evoluția mijlocașului lui Angers, Ounahi, a fost imperială la loviturile de departajare dar și la distanța alergată (14.71km).

Recitalul lui Ounahi l-a lăsat fără cuvinte pe selecționerul Spaniei Luis Enrique, care a admis că nu îl ştia aproape deloc pe fotbalist. Poate că şi în această subestimare a adversarului a stat cheia unei surprize uriaşe, chiar dacă Maroc, după ce se bătuse de la egal la egal cu Belgia şi Croaţia, în grupe, se anunţa o nucă tare pentru oricine.  

Și în sferturi ne dorim multe goluri. Pentru că ce e mai frumos în fotbal decât ultima execuție urmată de bucuria fanilor. În sferturi avem : Croația-Brazilia și Olanda-Argentina vineri și Maroc- Portugalia și  Anglia-Franța sâmbătă. 4 meciuri de excepție, aproape 4 finale. Mulți spun că Mondialul acum începe cu adevărat.

Continuăm analiza turneului final din Qatar în matinalul de mîine la RFI.

 

 
Tudor Furdui, jurnalist sportiv TVR