Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CM, Qatar 2022. Surprizele Mondialului

cupa_mondiala_2022_qatar.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr

În a doua zi de pauză a Campionatului Mondial facem o retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat în primele 17 zile ale turneului final din Qatar. Și vă propun să vorbim despre surprize, pentru că, nu-i așa, acestea dau culoare competiției.

Înfrângerile din grupe ale fostelor două campioane mondiale Argentina și Germania au fost două bombe trase la indigo. Argentina-Arabia Saudită și Germania-Japonia s-au încheiat cu același scor 1-2 dar nu a fost singura coincidență ciudată.

Ambele formații au condus la pauză, marcând din penalty

și au avut în prima repriză goluri anulate din ofsaid. Al doilea mitan a fost extrem de slab pentru ambele echipe, atât „pumele” cât și nemții au primit două goluri la intervale de timp apropiate.  Arabia Saudită a marcat în doar 5 minute golurile victoriei în poarta lui Martinez în timp ce niponii l-au învins pe Neuer cu două goluri în 8 minute.

Concluzia ar fi că Regele Fotbal a pedepsit ambele formații pentru că s-au crezut învingătoare înainte de a intra pe teren. Numai că Argentina, a început cu stângul acest turneu final, dar după aceea s-a trezit. A bătut tot ce a prins în cale ajungând în sferturi. În schimb Germania a plecat acasă cu coada între picioare.

O altă surpriză a fost Țara Galilor-Iran 0-2. Trupa lui Quirozz s-a impus cu două goluri înscrise în prelungirile partidei și bucuria câștigării acestei partide i-a făcut pe iranieni să mai uite de problemele cu care se confruntă în propria țară. Iranul nu a mers însă în optimi pentru că nu a reușit să mai învingă și Statele Unite într-un meci cu o încărcătură deosebită, nu doar de natură sportivă.

O semisurpriză a fost și victoria selecționatei Costa Rica asupra Japoniei. Sudamericanii tocmai fuseseră demolați de Spania în cea mai categorică înfrângere la acest Mondial 0-7, iar Japonia reușise să păcălească Germania.

Costa –Rica nu a reășit aceași performanță și a terminat grupa pe ultimul loc.

Victoria Tunisiei asupra Franței 1-0 a fost una istorică dar s-a întâmplat și ceva nemaivăzut în fotbal după ce Griezmann egalase la ultima fază : arbitrul a fluierat finalul de partidă, după care  VAR-ul a anulat golul francezilor!

Înfrângerea a fost acceptată cu greu de francezi. Degeaba au contestat șefii „ Les Bleus “. FIFA le-a respins "plângerea" fără a oferi însă niciun argument.

Oricum, în cazul în care ar fi fost admisă cererea francezilor, asta nu ar fi schimbat cu nimic clasamentul final al grupei din care au făcut parte elevii lui Deschamps.

Cea mai mare surpriză a Mondialului a fost însă calificarea Marocului în fața Spaniei după un meci dramatic decis la penalty-uri! . “Furia roșie“ a plecat acasă iar azi aflăm că Luis Enrique a fost înlocuit cu Luis de la Fuente, promovat de la U21. Luis Enrique a fost luat peste picior de multă lume după ce a declarat, ca să justifice eșecul, că i-a pus pe jucători să execute lovituri de la 11 metri timp de un an!

Cum să nu dea gol măcar unul dintre cei 3 ratangii : Sarabia, Soler și Busquets

Omenirea a aplaudat la scenă deschisă Marocul. E pentru prima dată când țara africană ajunge în sferturi la o Cupă Mondială. Aici trupa lui Regragri va avea o misiune și mai grea pentru că întâlnește Portugalia.

Avancronica tuturor meciurilor din sferturile competiției, mâine dimineață, la matinalul RFI

 

 
Tudor Furdui, jurnalist sportiv TVR