Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acum începe cu adevărat Mondialul!

qatar.png

Sursa imaginii: 
via rfi.fr

După două zile de pauză spectacolul revine la turneul final din Qatar cu sferturile de finală. Multă lume spune că Mondialul deabia acum începe. Azi avem două partide care pot fi considerate oricând două finale :  Brazilia-Croația de la ora 17.00 și  Argentina-Țările de Jos de la ora 21.00.

Brazilia este favorită la câștigarea titlului mondial, are jucători de mare calitate, care își doresc să adauge a 5-a stea pe emblema echipei. Selecao a avut o singură sincopă la acest turneu final, într-un moment care nu mai conta, pierzând ultimul joc din grupă, 0-1 cu Camerun.

În rest, Brazilia a arătat o siguranță de sine foarte capabilă să îi ducă până spre marele vis de a câștiga trofeul, dar au de învățat din semifinala cu Germania din 2014 când tot așa erau mari favoriți și au clacat chiar în fața propriilor suporteri, acest lucru repetându-se și anul trecut în finala Copa America contra Argentinei.

Selecționata auri-verde a dat repede gol Coreei de Sud și cu siguranță aceeași tactică o va aborda și acum, pentru a-și face partida mai ușoară, în perspectiva disputei eventuale cu Argentina din semifinale. Chiar dacă au avut parte și de critici brazilienii anunță că vor dansa de fiecare dată la marcarea unui gol. Vinicius anunță o victorie împotriva Croației iar jucătorii vor sărbători cu samba fiecare reușită :

“Marcarea golurilor este cel mai important lucru în fotbal. Asta, arată   nu doar că suntem noi fericiți dar toată țara este bucuroasa pentru noi. Să sperăm că mai avem multe obiective de sărbătorit, vom  continua să dansăm, să jucăm bine și să ajungem în finală. Sunt mai mulți oameni care ne susțin decât sunt împotriva noastră. "

Vincius va avea un duel pe Education City Stadium cu colegul de la Real Madrid, Luka Modric. ,,Am mai spus că, în această Cupă Mondială, nu există favoriți. Croația a ajuns în finală la turneul din Rusia iar Luka va face lucrurile deosebit de dificile."

Până să câștige cupa mondială , Vinicius și-a îndeplinit un vis. Să joace împreună cu Neymar la un turneu final.

,,Mi-am dorit enorm să fiu aproape de el și să fac lucrurile pe care le face pe teren.  Îmi dă multe sfaturi și îmi ia toată presiunea de pe mine. El este cel mai bun jucător al nostru și sunt fericit să-i fiu alături."

Vinicius a avut parte de un moment amuzant la conferința de presă când declarațiile sale au fost întrerupte de apariția unei pisici. Din fericire pentru el nu era neagră.

Croația vrea să demonstreze că parcursul din 2018 nu a fost o întâmplare. La acest turneu final croații nu au ieșit în evidență, la fel ca și în Rusia, dar și-au atins obiectivele pe care le-au avut, prin multă muncă, dăruire și constanță.

În grupa din care au făcut parte au încheiat pe locul secund, în urma celor din Maroc, reușind să trimită acasă Belgia și Canada.

În optimi au trecut greu, eliminând pe Japonia în urma loviturilor de departajare grație unei prestații de excepție a portarului Livakovici care a apărat 3 penaltyuri.

,, Ne vom juca șansa noastră dar Brazilia este cu siguranță favorită. Să fim realiști, când vedem ce jucători au, pot alcătui două echipe în orice moment " anunță fundașul Lovren.

 Al doilea sfert de finală, Argentina- Țările de jos de pe "Lusail Iconic Stadium",  e și mai echilibrat.

Neerlandezii vor să-și ia revanșa după ce la ediția din 2014 din Brazilia, tot cu Van Gall pe bancă,  au fost eliminați de argentinieni în semifinale, la penaltyuri.

Portocala mecanică a  ajuns la 19 meciuri consecutive fără înfrângere dar nu uită că a pierdut trei finale în 1974,1978 și 2010.

 „Există vise. Vrem titlul mondial. Suntem la trei jocuri distanță de glorie. Nu este cazul să ne concentrăm doar pentru Messi chiar dacă e un jucător uluitor" a spus căpitanul Van Dijk.

Argentina îl are pe Messi, și atunci e clar pe lista scurtă a favoritelor acestui turneu final. Vedeta lui PSG e motivul pentru care Argentina pornește ca favorită în această înfruntare, acesta fiind capabil să schimbe fața unui meci în orice moment. Lionel Scaloni, selecționerul Argentinei recunoște că Argentina joacă ofensiv dar nu va miza totuși doar pe cartea atacului :

“ Trebuie să avem mare grijă în defensivă. Asta e direcția în care merge fotbalul. Dacă te gândești numai la ofensivă, vei avea de suferit”.

Pentru a afla cine merge mai departe în semifinale, ne reîntâlnim în jurnalul orei 19.00

 
Jurnalistul TVR Tudor Furdui despre sferturile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar