Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Găina bătrână face ciorba bună

lionel-messi-luka-modric-jpg.jpg

Argentinianul Lionel Messi și croatul Luka Modric
Sursa imaginii: 
© Reuters

Prima semifinală a campionatului mondial de fotbal Argentina- Croația diseară ora 21.00 se poate rezuma la duelul dintre cei doi jucători exponențiali ai celor două echipe. Modrici și Messi. Ambii sunt trecuți de 35 de ani, vârstă la care mulți fotbaliști și-au încheiat demult activitatea. Primul are 37 de ani, al doilea 35. Amândoi par că au atins apogeul carierei lor la turneul final din Qatar. Acesta va fi cel mai probil cântecul lor de lebădă. Ei au demonstrat că și în fotbal e valabilă vorba ”Găina bătrână face ciorba bună”. Să-i luăm pe rând.

Căpitanul Croației Luka Modric nu-și arată deloc vârsta. La 37 de ani este sufletul și motorul trupei lui Zlatko Dalici. Cu un fizic mai degrabă de junior, Modrici , care are 1,72 înălțime, e mijlocașul care mătură terenul, care nu are plamâni si care poate evolua în funcție de cum o cere jocul. Când la închidere, când central, când ofensiv. Deși firav, Luka e o forță și de multe ori acționează după principiul, aplicat în cazuri extreme, să treacă mingea, nu și adversarul! Luptător, conștincios, aprig. Aleargă până îi ies ochii din orbite și pare că nu se lasă niciodată învins. Luka a cucerit balonul de aur în 2018 iar azi va bifa a 161-a selecție în tricoul alb-roșu. E omul bun la toate în echipa croaților dar și în cea a lui Real Madrid unde e titular de 10 ani de zile. Dealtfel Modrici a asemănat Croația cu echipa sa de club. "Pot spune că echipa noastră națională are același ADN ca Real Madrid deoarece luptăm de fiecare dată până la capăt și nu renunțăm niciodată", a spus Modric care știe cum poate fi oprit Messi : "Vreau să joc altă semifinală împotriva unei echipe mari, asta vreau, nu doar împotriva unui singur jucător. Bineînțeles, Leo este foarte mare, este cel mai bun jucător al lor și pentru noi va fi dificil să îl oprim, dar suntem pregătiți și vom da tot ce avem mai bun. Sper să fie suficient pentru a ajunge în finală", a mai spus Modric.

Messi e adversarul lui Modrici. Și nu de ieri de azi. Cei doi s-au întălnit prima dată într-un amical Croația-Argentina în 2006. Atunci Luka Modrić își făcea debutul la 20 de ani în Naționala Croației iar Messi înscria la 18 ani primul său gol pentru “pume”. De atunci au urmat nenumărate dueluri atat la Naționale cât și la echipele de club. Iar la derby-urile Real Madrid- Barcelona din Primera au ieșit de multe ori scântei. Niciodată între ei. Ambii se respectă reciproc și se salută cordial la începutul și atenție, ceea ce e cel mai important, la finalurile de meci. Messi e un fenomen și nu degeaba este considerat cel mai bun jucător din lume. În 2021 a câștigat al 7-lea, Balon de aur fiind jucătorul cu cele mai multe astfel de trofee.

Messi e mai tânăr cu 2 ani ca Modrici. E mai scund cu 3 centimetri decât croatul, are 1,69 m dar are cu 7 kilograme mai mult decât Modrici. 72 față de 65 croatul. De aici poate veni și stilul lor diferit de joc. Messi nu aleargă atât de mult ca maratonistul Modrici. În schimb e decarul perfect, așa cum îi place lui Gică Hagi să spună. E mai rapid in execuții, amenință în permanență poarta și are o mare calitate. Poate unică. Anticipează jocul perfect. Știe cu ce coechipier poate pasa și ce va face acesta în momentul în care îi va da mingea.

La centru, Messi face tot jocul Argentinei. Dictează ritmul. Nu vorbește mult, el vorbește pe teren, cu mingea la picior.

La 35 de ani, Messi a devenit cel mai selecționat argentinian, iar de 16 ani înscrie la foc automat pentru naționala albiceleste. 94 este numărul de goluri reușite pentru Argentina. Lionel are deja o Coppa America câștigată anul trecut dar visul mondial este mai puternic. Messi a marcat trei goluri la turneul final din Qatar. Ultimul dintre ele a venit în meciul 1000 al carierei și a deschis drumul sudamericanilor către o nouă prezență în semifinale. La Cupa Mondială, Messi are 9 reușite și visează să-l ajungă pe uriașul Pele, care are 12 reușite în tricoul Braziliei și se află pe locul 5 în topul marcatorilor la Campionatul Mondial.

Cine va câștiga duelul dintre cei doi titani, Modrici sau Messi, aflăm diseară. Semifinala Croația-Argentina se joacă la ora 21.00 pe Lusail stadium.

 
Jurnalistul TVR Tudor Furdui despre semifinala Argentina Croația, CM Qatar 2022