Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Andy Robinson demisionează din funcția de antrenor al naționalei la mai puțin de nouă luni de la debutul Cupei Mondiale și este înlocuit de Eugen Apjok

andy_robinson_eugen_apjok.jpg

Andy Robinson și Eugen Apjok
Eugen Apjok îi succede lui Andy Robinson după un șire de rezultate slabe în 2022
Sursa imaginii: 
Facebook Rugby România

Andy Robinson s-a retras din funcția de antrenor al echipei naționale de rugby a României, motivându-și decizia prin rezultatele slabe obținute de Stejari. El a fost înlocuit în funcție de Eugen Apjok, până acum antrenor al echipei campioane a României, Baia Mare.

„După o serie de rezultate dezamăgitoare din ultimele șase luni pe teren și în afara lui am decis să mă retrag din funcția de antrenor principal al României. Simt că am dus echipa României cât de departe am putut și că e momentul potrivit ca un antrenor român să preia echipa. Vreau să mulțumesc jucătorilor și staff-ului pentru efortul depus de-a lungul ultimilor trei ani și să le urez toate cele bune pentru Cupa Mondială 2023”, a declarat Andy Robinson citat pe site-ul Federației Române de Rugby. El era în funcție din septembrie 2019. 

În 2022 Stejarii au jucat 11 meciuri test, câștigând doar cinci și au căzut pe locul 20 în clasamentul World Rugby, cel mai jos din 2003 de când există acest clasament.

România s-a calificat la Cupa Mondială la masa verde, numai după ce Spania, calificată de drept ca Europa 2, după Georgia, a fost depunctată pentru două meciuri în care a folosit un jucător sud-african ineligibil.

"Estre cel puțin ciudat că  Andy Robinson a demisionat, mai ales că la meciurile test din noiembrie se declarase destul de optimist în privința progreselor pe care le pot face rugbyștii noștri, până la Cupa Mondială din 2023. Se pot face diverse speculații pe marginea demisiei sale, dar consider că nu este cazul să dezvoilt mai mult. Este decizia domniei sale, i-o respectăm. România va trebui să meargă mai departe, cu sau fără Andy Robinson.", a declarat pentru RFI, comentatorul de rugby Cristian Frisk.

“Numirea mea ca antrenor al echipei naționale este o onoare, și în același timp, o mare provocare și responsabilitate. Am acceptat propunerea cu sentimentul că pot duce mai departe munca predecesorului meu căruia vreau să-i mulțumesc pe această cale pentru tot ce a făcut la echipa națională, astfel încât să reușim în timpul rămas până la Cupa Mondială să construim în jurul unei viziuni comune care să reflecte cât mai fidel cultura și spiritul rugby-ului românesc. Nu în cele din urmă vreau să mulțumesc președintelui clubului CSM Știința Baia Mare pentru înțelegerea arătată referitor la această oportunitate”, a declarat la rândul său Eugen Apjok, citat pe aceeași pagină a FRR.

Noul antrenor al naționalei vine după un nou succes în Liga Națională de rugby, al patrulea consecutiv și al optulea al echipei Baia Mare, care domină rugby-ul de club românesc în ultimii 14 ani.

Acum, Stejarii vor juca în Rugby Europe Championship în noul format cu opt echipe, întâlnind Polonia pe teren propriu, stadionul nefiind încă anunțat.

La Cupa Mondială din Franța de anul viitor România va juca primul meci în grupă cu Irlanda, pe 9 septembrie, urmat de cel cu Africa de Sud pe 17 septembrie, apoi pe 30 septembrie cu Scoția și în sfârșit cu Tonga pe 8 octombrie.