Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ARHENTINA, ARHENTINA!

messi-alvarez.jpg

Messi și Alvarez duc Argentina în finala Cupei Mondiale
Messi și Alvarez duc Argentina în finala Cupei Mondiale
Sursa imaginii: 
REUTERS - CARL RECINE

Argentina e prima finalistă a turneului final din Qatar după ce a învins, fără nicio problemă, Croația cu 3-0 și va juca în ultimul act cu învingătoarea dintre Maroc și Franța. Cea de a doua semifinală se joacă azi de la ora 21.00.

Argentina a făcut partida perfectă în timp ce Croația a pierdut la scor de neprezentare și a fost pedepsită pentru jocul ei mult prea defensiv la acestă Cupă Mondială. În ultimele meciuri din optimi și sferturi a terminat la egalitate după timpul regulamentar și s-a impus la loteria penaltyurilor.

Trupa lui Dalici avea pregătită și azi aceași tactică. Să se blocheze organizat în apărare și să împingă meciul în prelungiri. De data asta nu i-a mai mers. Croația nu a avut nicio șansă pentru că a făcut două mari greșeli în axul central.

Mai întîi eroul Croației din ultimele două meciuri, „îngerul păzitor”, portarul Livakovici, s-a ciocnit în careu de Alvarez scăpat singur spre poartă. „Centralul” Daniele Orsato nu a stat pe gânduri și a arătat spre punctul cu var. Messi a luat mingea și a transformat fără emoții penalty-ul : șut splendid, direct în vinclu. Cu 11 goluri marcate, Lionel a devenit  cel mai bun marcator din istoria Argentinei la Mondiale, peste Batistuta.

Croații s-au făcut de râs după doar 5 minute, când același Alvarez a preluat mingea în propria jumătate de teren și s-a oprit cu ea tocmai în poarta adversă. O reușită "a la Maradona".

Nici după pauză nu s-a schimbat nimic în jocul croaților. Au fost la fel de lenți, previzibili și incapabili să pună în pericol poarta adversă.

Mai mult cu 20 de minute înainte de final, Lionel Messi a reușit o cursă marcă înregistrată. A plecat din tușă, aproape de mijlocul terenului, l-a ridiculizat pe Gvardiol, fundașul pentru care Leipzig e pregătită să dea 100 de milioane de euro, și i-a pasat pe 6 metri lui Alvarez.

Atacantul lui Manchester City nu a îndeplinit decât o formalitate, reușind dubla. Meciul era terminat. 3-0 pentru Argentina în oglindă cu victoria croaților de acum 4 ani de la Campionatul Mondial din Rusia.

Argentina bifează a șasea prezență în duelul decisiv pentru câștigarea trofeului. Messi e doar la un meci de a-și vedea visul cu ochii.

Starul argentinian a mai bătut un record : l-a egalat pe Lothar Matthäus la numărul de meciuri de la Mondiale (25).

În plus, Messi a fost desemnat omul meciului și a oferit câteva declarații:  „Mă simt foarte bine de când am ajuns aici. Am pierdut la început (n.r. - 1-2 cu Arabia Saudită), dar le-am cerut oamenilor să aibă încredere în noi, pentru că știam ce putem. Acest grup este nebun! Am reușit să ajungem în finală și acum ne bucurăm de asta.

Adevărul este că îmi trec multe lucruri prin cap, sunt foarte entuziasmat. Să văd toți acești oameni și familia mea la Campionatul Mondial a fost incredibil. Azi am trăit ceva spectaculos”.

Alături antrenorul său, un alt Lionel, și anume Scaloni era în lacrimi. Dintr-un fost antrenor secund al albiceleștilor a ajuns principal în finala Cupei Mondiale.

Maroc-Franța, a doua semifinală se joacă azi la ora 21.00. Despre acest meci vorbim în emisiunea de la ora 18.00.

 
Jurnalistul TVR Tudor Furdui despre Argentina, prima finalistă a Cupei Mondiale de fotbal din Qatar