Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


World Rugby în alertă după condamnarea în justiție a vice-președintelui său, Bernard Laporte, cu mai puțin de nouă luni înaintea debutului Cupei Mondiale din Franța

altrad_laporte.jpg

Mohed Altrad cu Bernard Laporte
Bernard Laporte a fost condamnat împreună cu prietenul său, președintele clubului Montpeller, Mohed Altrad
Sursa imaginii: 
Captură video

Președintele Federației Franceze de Rugby (FFR), Bernard Laporte, s-a autosuspendat din funcția de vicepreședinte al World Rugby, după condamnarea sa în primă instanță pentru fapte de corupție de un tribunal parizian. Condamnarea sa survine cu mai puțin de nouă luni înaintea debutului Cupei Mondiale organizate de Franța.  

"World Rugby ia act de decizia vicepreședintelui World Rugby, Bernard Laporte, de a se autosuspenda din toate funcțiile deținute în cadrul structurilor sale de guvernanță, cu efect imediat, ca urmare a condamnării sale de către tribunalul francez în legătură cu chestiuni interne și în așteptarea recursului." se spune într-o declarație a World Rugby.

"Deși recunoaște autosuspendarea lui Laporte și dreptul la apel, având în vedere natura gravă a verdictului, Comitetul Executiv al World Rugby a sesizat ofițerul său de etică independent pentru a fi analizat în conformitate cu codul său de integritate." adaugă World Rugby.

Laporte și-a anunțat imediat intenția de a face apel împotriva sentinței prin care era condamnat la doi ani închisoare cu suspendare și doi ani de interdicție a oricărei funcții de conducere în rugby și ca atare poate continua în funcția de președinte FFR până la pronunțarea unei sentințe definitive împotriva sa. El a fost condamnat în patru capete de acuzare: obținerea ilegală de interese, trafic de influență, corupție pasivă și disimulare a utilizării abuzive a activelor corporative.

În esență, instanța a constatat că Laporte a fost implicat în obținerea de foloase necuvenite din partea președintelui clubului campion al Franței, miliardarul Mohed Altrad, și el condamnat în acest proces.

Afacerea Laporte – Altrad, care a ținut afișul în ultimii cinci ani, pleacă de la un contract de sponsorizare a tricourilor echipei naționale a Franței, pe care mulți l-au considerat un caz flagrant de conflict de interese. Mai mult, instanța a constatat că în schimbul unor sume considerabile de bani Laporte a intervenit în favoarea prietenului său Altrad, cu influențarea unor arbitraje favorabile sau a unor pedepse disciplinare mai blânde pentru jucători de la Montpellier.

Ce este mai grav pentru Laporte e că Altrad s-a declarat vinovat de corupție activă, trafic de influență și trafic de bunuri sociale. El a fost condamnat la 18 luni de închisoare cu suspendare și 50.000 de euro amendă ca și interdicția de a conduce o companie timp de doi ani, pedeapsă suspendată.

Apeluri la demisie

"Acest nou context îl împiedică pe Bernard Laporte să își poată, în forma actuală, continua în bune condiții misiunea în fruntea unei federații delegate cu o misiune de serviciu public, într-un moment la fel de decisiv pentru rugby-ul francez ca în ultima linie dreaptă înaintea unei Cupe Mondiale de rugby în care Franța va găzdui națiuni din întreaga lume.” a spus într-un comunicat ministra sporturilor Amélie Oudéa-Castera.

Bill Beaumont și Bernard Laporte
Bernard Laporte a fost ales vice-președinte al World Rugby în 2020, odată cu alegerea lui Bill Beaumont ca președinte
Sursa imaginii: 
Getty Images

"Este ceva nemaiîntâlnit în rugby, este un cutremur. Cred că cei 40 de membri ai consiliului de administrație ar trebui să tragă concluziile evidente și să demisioneze." a declarat la rândul său Florian Gill, contracandidatul învins lui Laporte la ultimele alegeri de președinte FFR.

Îngrijorarea autorităților franceze este evidentă, mai ales că în proces a fost condamnat și Claude Atcher, fost șef al comitetului de organizare al Cupei Mondiale, destituit în octombrie 2022 pentru instituirea unui “climat de teroare”.

Între timp alte echipe cu tricouri sponsorizate de Altrad iau în considerare continuarea acestor contracte: printre acestea echipa Noii Zeelande și franciza australiană Western Force.

Afacerea Laporte – Altrad reprezintă cel mai înalt caz de corupție nu doar în rugby-ul francez ci și în cel mondial. A devenit un lucru obișnuit asocierea corupției cu fotbalul, dar iată că acum corupția a pătruns și în rugby. Și dacă vice-președintele forului diriguitor al rugby-ului mondial se face vinovat de corupție, care pot fi implicațiile pentru Cupa Mondială organizată în septembrie și octombrie 2023 de țara al cărei președinte de federație este una și aceeași persoană cu vice-președintele World Rugby?