Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La France en finale

franta-qatar.jpg

Theo Hernandez a deschis scorul și drumul Franței spre victorie în partida cu Maroc.
Theo Hernandez a deschis scorul și drumul Franței spre victorie în partida cu Maroc.
Sursa imaginii: 
REUTERS - DYLAN MARTINEZ

S-a decis. Marea finală de duminică a Campionatului Mondial de fotbal din Qatar va fi Argentina-Franța.

Ieri, în semifinale, Franța s-a impus cu 2-0 în fața Marocului și ajunge în ultimul act al competiției pentru a doua oară la rând, urmând să lupte cu Argentina pentru apărarea trofeului cucerit în 2018.

E o finală pe care multă lume o anticipa chiar după ce s-a aflat componența careului de ași al acestui turneu final.

Maroc era prima echipă africană care mersese atât de departe la o Cupă Mondială dar era puțin probabil să mai treacă și de campioana en titre. Și

culmea, acum Maroc chiar a arătat bine în atac. Dar așa se întâmplă în fotbal. Ca la ruletă. Riști, te-ai curățat. Cu Spania și Portugalia, Maroc nu a jucat dar a câștigat, acum Maroc a jucat și a pierdut.

Meciul părea terminat după primele 5 minute. La o fază plecată de la Griezmann, mingea a ajuns la Theo Hernandez, care a reluat din apropierea

careului mic, din semi-foarfecă, fără șansă pentru Bounou. În familia Hernandez norocul a fost de partea lui Theo care i-a luat locul fratelui său, Lucas Herenandez, accidentat inca din primul meci al Franței la Mondiale.

Acesta a fost cel dintâi gol înscris între buturile goalkeeper-ului marocan la această competiție, cu excepția autogolului lui Aguerd din partida cu Canada.

Putea fi foarte rapid 2-0 însă Giroud, golgheterul all-time al Franței, rămas singur cu portarul, a preluat mingea pe piept, iar balonul a atins doar bara din partea dreaptă a porții lui Bounou.

În minutul 27, fază dubioasă în careul Franței. În alunecare, Hernandez a intrat în Boufal , dar „centralul” Cesar Ramos a văzut un fault al marocanului, deși mai degrabă a fost invers. „Trebuia dată lovitură de la 11 metri”, a fost verdictul fostului arbitru spaniol Perez Burrull, pentru cotidianul Marca. Dar, VAR-ul n-a intervenit și din tribune președintele Macron, aflat în stânga bossului FIFA, Giani Infantino, zâmbea ironic.

Ultima mare ocazie a primei părți le-a aparțiut marocanilor, care au fost aproape să restabilească egalitatea cu un gol de senzație, după ce foarfeca lui El Yamiq a nimerit doar stâlpul din dreapta lui Lloris.

Întorși de la vestiare, marocanii au fost mai periculoși în primele secvențe de joc ale actului secund. En Nesyri a fost aproape de a face 1-1 la 10 minute de la reluare, dar Konate a fost la post și a intervenit imediat, respingând pericolul din preajma porții lui Lloris.

Franța a făcut pasul în spate, și a tremurat din toate încheieturile dar nici Marocul nu a găsit drumul spre gol, ocaziile mari aparținându-le tot campionilor mondiali. Și inevitabilul s-a produs pentru că Mbappe și-a arătat din nou clasa. A slalomat cu viteza TGV-ului în careul marocan, iar mingea deviată a ajuns la nou-intratul Kolo Muani, care a perforat plasa la prima atingere a balonului, după doar 44 de secunde de când fusese introdus.

Maroc a irosit o ocazie uriașă în minutele adiționale, dar până la urmă s-a terminat 2-0 pentru Franța care acum va juca a doua finală consecutivă, ceea ce doar Brazilia a mai reușit în 2002.

Acel ‘’ I have to destroy you ‘’ ( trebuie să te distrug) lansat de Mbappe colegului său de la Paris Saint Germain, Hakimi, înaintea acestei semifinale s-a adeverit doar pe jumătate.

Franța n-a strălucit, a tras doar de două ori pe poartă, dar a învins-o cu 2-0 pe Maroc și s-a calificat în finala Campionatului Mondial, acolo unde o așteaptă Argentina. Dacă la 1-0, marocanii ar fi primit penalty, poate alta era soarta partidei.

Maroc are acum șansa unei medalii de bronz dacă învinge Croația în ‘finala mică’.

Lumea fotbalului se bucură acum în așteptarea duelului Mbappe-Messi.

Dar despre marea finală vom mai avea ocazia sa vorbim aici la RFI.

 
Jurnalistul TVR Tudor Furdui despre calificarea Frantei în finala CM de fotbal din Qatar