Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CM 2022: Tactica francezilor pentru a-l opri pe Messi

messi-mbappe.jpg

Argentinianul Lionel Messi și francezul Kylian Mbappe se vor înfrunta în finala Cupei Mondiale.
Argentinianul Lionel Messi și francezul Kylian Mbappe se vor înfrunta în finala Cupei Mondiale, duminică, 18 decembrie, la Doha.
Sursa imaginii: 
© AFP / ALFREDO ESTRELLA,PAUL ELLIS

Pericolul numărul unu pentru Campioana Mondială en titre, Franța, în marea finală de duminică contra Argentinei e Lionel Messi aflat în Qatar într-una din cele mai bune perioade ale carierei. A spus-o chiar Didier Deschamps care duminică ar putea deveni al doilea selecționer care cucerește două titluri mondiale consecutive. Primul a fost italianul Vittorio Pozzo, campion cu Squadra Azzurra în 1934 și 1938. În urmă cu 84 de ani.

“Știm cu toții că Messi e în mare formă, vom încerca să limităm cât mai mult influența sa în joc”, a anunțat Deschamps. Iar soluția pe care a găsit-o selecționerul Franței se numește Tchouaméni ( 22 de ani). Tânărul mijlocaș defensiv, transferat anul acesta de la Monaco la Real Madrid, a primit o sarcină precisă: va dubla mereu în zona în care se va afla căpitanul argentinian.

Tchouaméni va fi un fel de Rotariu din partida Argentina-România de la Campionatiul Mondial din Italia, în 1990. Atunci “Roti” l-a anihilat impecabil, la limita cartonașului roșu, pe marele Maradonna. Rotariu nu a primit nici măcar galben la acel meci și a avut chiar onoarea să fie înjurat de “El Pibe d’Oro”, nervos că a fost ținut departe de poarta lui Silviu Lung.

Franța și-a propus să facă aceași partidă bună pe care a făcut-o acum 4 ani, în optimi, la ediția din Rusia, cănd a câștigat în fața Argentinei cu 4-3. Modelul Croația e însă de evitat. Și croații i-au bătut pe argentinieni în 2018 cu 3-0 și au crezut că, acum, în semifinale, vor avea aceași izbândă. Și până la urmă am văzut cu toții ce s-a întâmplat. Tehnicianul francez e însă cu picioarele pe pământ. Știe că, de această dată, va fi un meci total diferit.

„Messi e scânteietor de la startul întrecerii. În urmă cu patru ani, îmi imaginam că poate juca pe orice post și, până la urmă, a fost vârf contra noastră. Acum, e un alt vârf lângă el și are multă libertate, atinge multe baloane și e de multe ori de neoprit. ", a declarat Deschamps.

Și Antoine Griezmann a vorbit despre Messi, fostul, lui coechipier de la Barcelona: „Adversarii îl au pe cel mai bun jucător al lumii. Cu Leo rival, este întotdeauna pericol. Am văzut toate meciurile Argentinei, e o echipă dificilă, în formă maximă și are multă liniște în grupul său, cum e și la noi”.

Selecționerul „cocoșilor” vrea să securizeze fiecare zonă în care se află Messi. Tchouaméni, va avea deci un rol extrem de important. Va dubla mereu colegul aflat în duel direct cu Messi, fie în centrul defensivei, fie pe părțile laterale, unde vor coborî pe faza defensivă și cele două extreme, Dembélé și Mbappé. Totul pentru a nu-i da spațiu căpitanului albicelest. Dar Deschamps trebuie să fie atent și la ceilalți jucători-cheie ai sud-americanilor. Julián Álvarez, în primul rând, în vârful ofensivei, Enzo Fernández, la mijloc, și cei doi fundași de bandă, Molina și Acuña, care se transformă deseori în aripi.

Și selecționerul Marocului Walid Regragui a ținut să prefațeze marea finală. Mai întâi l-a comparat pe Mbappe cu legendarul Pele (82 de ani), câștigător de 3 ori al„Franța poate face o dublă istorică. Nu mai au nimic de demonstrat, pe lângă ce au făcut în ultimii 20 de ani, pentru a ne da seama că sunt cei mai buni din lume.

Și eu sunt mândru de acest lucru, pentru că m-am născut în suburbiile Parisului și sunt un produs al școlii franceze de fotbal. Jucătorii naționalei Franței sunt criticați foarte mult, însă sunt cei mai buni din lume”, titlului mondial cu naționala Braziliei.

„Kylian Mbappe este noul Pele. Deja îi calcă pe urme și îi bate recordurile. Sper că va câștiga titlul Mondial”.

După aceea, Regragui i-a lăudat pe „Les Bleus”. Nu mai au nimic de demonstrat, pe lângă ce au făcut în ultimii 20 de ani, pentru a ne da seama că sunt cei mai buni din lume”.

Iar în final marocanul a spus că vom avea parte de o finală echilibrată între Argentina și Franța.” Argentina a acumulat multă încredere și îl are pe Leo Messi, care este în formă maximă. Franța se apără bine, nu are probleme atunci când nu se află în posesia mingii și are jucători foarte rapizi. Cred că șansele sunt 50-50”, a spus Walid Regragui, potrivit Mundo Deportivo.

Ce se va întâmpla în șocul Franța-Argentina vom afla duminică.

 
Jurnalistul TVR Tudor Furdui despre finala Argentina - Franța