Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Epilog Mondial

argentina-campioana-2022.jpg

Argentina a câștigat Cupa Mondială, după ce a învins în finală Franța la lovituri de departajare.
Argentina a câștigat Cupa Mondială, după ce a învins în finală Franța la lovituri de departajare.
Sursa imaginii: 
© CARL RECINE / REUTERS

Argentina e noua campioană a lumii iar Messi e noul Dios după cea mai frumoasă finală a vreunui Campionat Mondial.  Cuvintele sunt prea mici pentru a descrie dramatismul acestui ultim act. A fost 2-2 la finalul timpului regulamentar și 3-3 după prelungiri iar meciul s-a decis la loviturile de departajare unde ’‘pumele’’ s-au impus cu 4-2 astfel că scorul final a fost 7-5.

După 36 de ani, Argentina câștigă al treilea titlu mondial din istorie iar pentru Leo Messi este încununarea unei cariere fabuloase. Trofeul mondial era singurul care îi lipsea din palmares. În plus, Lionel a primit la festivitatea de premiere Balonul de aur adică trofeul pentru cel mai bun fotbalist al turneului. Pentru unii, Lionel a lămurit definitiv orice discuție despre cine e cel mai mare fotbalist din istorie. Argentina a câștigat trofeul datorită lui. De altfel, forța Argentinei în ultimii 20 de ani vine de la acest jucător senzațional. De acolo de sus Maradona e mândru că are un astfel de urmaș, că tricoul cu numărul 10 este purtat de un super talent. Organizatorii turneului din Qatar au vrut să își pună amprenta și pe festivitatea de premiere. Înainte ca Lionel Messi să urce pe scenă pentru a ridica primul titlu mondial din carieră, a primit un bisht,o haină tradițională din partea familiei regale, un simbol al aprecierii. 

Partida de pe Lusail Stadium a avut o desfășurare ”nebună”. Argentina a condus cu 2-0 la pauză, după reușitele lui Messi și Di Maria, iar Argentina părea că va scăpa în câștigătoare, mai ales că Franța nu a șutat niciodată pe poartă până în minutul 80. Atunci a intervenit ”magia” lui Mbappe care a reușit cea mai rapidă dublă dintr-o finală. În numai 97 de secunde i-a redus la tăcere pe suporterii albii-celești. La 2-2 s-a intrat în prelungiri. Messi a marcat penru 3-2 dar același Mbappe a reușit hat-trickul și a dus finala la loteria penalty-urilor. Francezul avea să primească la final Gheata de aur, adică golgheterul turneului cu 8 reușite.  

La loviturile de departajare, sud-americanii au fost perfecți. Martinez l-a blocat pe Coman, Tchouameni a ratat ținta, iar Leo Messi își trece în palmares primul titlu mondial! După meci, Messi a spus că nu se va retrage din echipa națională  „Este ceva absolut incredibil. Știu că Dumnezeu mi-a oferit acest trofeu, sunt sigur de asta! E o bucurie de nedescris pentru noi. Nu, nu mă voi retrage. Vreau să îmbrac în continuare tricoul Argentinei. Iubesc fotbalul, nu mi-aș mai putea dori nimic”, a fost prima reacție a lui Leo Messi după cucerirea titlului mondial, potrivit TyC Sports.

De partea cealaltă, Mbappe va avea tot timpul din lume să mai câștige trofee cu ”Les Bleus”. Cu Deschamps sau fără la cârma Franței. Imediat după meci, Emmanuel Macron i-a cerut în mod public, în direct la RMC Sports, lui Didider Deschamps să continue pe banca naționalei Franței: „Evident că i-am spus asta. Vreau să meargă mai departe, i-am spus să treacă peste!”. Vom vedea dacă Deschamps va continua sau va începe era Zidane.

Argentina versus Franța a conectat întreg globul la evenimentul major ce a acaparat finalul de an. Iar spectacolul a fost total.

Câteva cuvinte și despre finala mică, Croația-Maroc, care s-a decis în prima repriză. A fost 2-1 pentru trupa lui Zlatko Dalici. Croația a cucerit a treia medalie din istorie la un Mondial, după argintul din 2018 și bronzul din 1998. Realizarea este cu atât mai mare cu cât țara are o populație de două ori mai mare decât cea a Bucureștiului.  Croații au mers ceas în ultimii 4 ani : au pierdut doar două din 14 meciuri jucate la ultimele două Cupe Mondiale. După fluierul final, jucătorii au sărbătorit pe teren, iar organizatorii au instalat repede un podium, unde a avut loc festivitatea de premiere. Toți jucătorii și-au adus copiii pe teren, iar fiul lui Modric a cerut primul medalia de bronz. Omul fără plămâni de la mijlocul ternului a declarat după meci că tinerii din echipă au arătat calitate, au adus energie, și că viitorul fotbalului croat e asigurat. La 37 de ani, Modrici i-a asigurat pe fani că va continua să joace pentru Croația în Nations League și că după aceea, va vedea ce va face. Selecționerul Dalici și-a felicitat elevii și a ținut să dedice medalia discipolului său Ciro Blazevic care a obținut bronzul la Mondialul din 1998 și care acum suferă de o boală incurabilă.

Marocul intrase în istorie cu două meciuri înainte. E prima țară africană care merge atât de departe la un Campionat Mondial. Marocanii au fost sâmbătă obosiți. În plus, africanii au fost înrăiți după ce în semifinala cu Franța arbitrul a ignorat un penalty evident. Pe întreaga durată a finalei mici au contestat aprig deciziile lui Abdulrahman Al-Jassim, „centralul” din Qatar. Lucrurile au scăpat de sub control imediat după fluierul final. Hakimi și colegii l-au înconjurat pe oficialul din Qatar, l-au bruscat și au fost stăpâniți cu greu de oamenii de ordine. Selecționerul Regragui a protestat inițial, apoi și-a îndepărtat elevii din zonă și a oferit un discurs matur. 

„Sunt dezamăgit că am pierdut al doilea meci la rând, dar am făcut tot posibilul. Fizic a fost foarte dificil, jucătorii au avut prea puțin timp pentru a se reface. Am vrut să aducem puțină bucurie în viețile oamenilor. Am reușit să luptăm de la egal la egal cu forțele Europei. Cu Franța și Croația trebuie însă mai mult!”, a concluzionat  Regragui.

Maratonul celor 4 săptămâni de fotbal la foc automat, cu 64 de meciuri, a ajuns la final. Iar finalul a fost apototic, pe placul tuturor chiar și pentru suporterii francezi.

 
Jurnalistul TVR Tudor Furdui despre finala CM 2022 din Qatar