Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Federației Franceze de Rugby, Bernard Laporte, a fost reținut într-un dosar de spălare de bani în formă agravată pentru fraudă fiscală

bernard_laporte.jpeg

Bernard Laporte
Bernard Laporte a fost arestat pentru o nouă acuzație de corupție după ce fusese deja condamnat în decembrie 2022
Sursa imaginii: 
Rugbyrama

Președintele Federației franceze de rugby (FFR); Bernard Laporte, a fost plasat în arest preventiv pentru "spălare de fraudă fiscală în formă agravată", a anunțat Parchetul Național Financiar (PNF). El a fost deja condamnat în decembrie 2022 pentru fapte de corupție.

Necazurile lui Laporte nu fac decât să continue în chiar anul în care Franța găzduiește Cupa Mondială. Președintele FRR s-a retras temporar din funcție la începutul anul, după ce se autosuspendase și din funcția de vicepreședinte al World Rugby, federația mondială a jocului cu balonul oval.

Referendumul la care participă aproape 2.000 de cluburi pentru desemnarea lui Patrick Buisson în funcția de președinte-delegat al FFR este în desfășurare și urmează să se încheie joi la prânz. Candidatul desemnat de Bernard Laporte și-a axat întreaga campanie pe necesitatea de a menține această echipă de conducere în numele stabilității, pentru a proteja rugby-ul francez de toate frământările prin care a trecut în ultimii cinci ani.

La jumătatea lunii decembrie, Laporte a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare și la o amendă de 75.000 de euro pentru corupție pasivă, trafic de influență, luare ilegală de interese, tăinuire a abuzului de bunuri sociale și abuz de bunuri sociale. Laporte a fost găsit vinovat că aranjat o serie de arbitraje în beneficiul echipei Montpellier, campioana en titre a Franței, al cărei proprietar este magnatul din construcții, Mohed Altrad.

De asemenea, lui Laporte i s-a interzis să mai ocupe funcții în rugby timp de doi ani, dar această interdicție este suspendată în așteptarea unui apel așteptat împotriva sentineți în primă instanțî.

"A fost convocat pentru interogatoriu de către autoritățile fiscale, s-a dus acolo cu un avocat specializat în fiscalitate", a declarat pentru AFP unul dintre avocații lui Laporte, Jean-Pierre Versini-Campinchi.

"Este perfect scandalos că procurorii au ales data alegerii lui Patrick Buisson pentru interogatoriu și că dezvăluirea acestui interogatoriu a fost făcută în aceeași zi", a adăugat el.

Potrivit AFP, instanța a decis că Laporte a dat dovadă de favoritism în alegerea sponsorului tricoului Franței.

În martie 2017, Laporte a acordat un contract de sponsorizare a tricoului în valoare de 1,8 milioane de euro prietenului său apropiat, Altrad. Acesta a fost și el condamnat la 18 luni de închisoare cu suspendare și la o amendă de 50.000 de euro. Ambii neagă orice acuzație, iar avocatul lui Altrad a declarat că va studia decizia înainte de a decide dacă va face apel împotriva acesteia.

În februarie 2017, Laporte a semnat un contract de 180.000 de euro cu grupul Altrad pentru drepturile de reproducere a imaginii sale, iar procurorii susțin că Laporte nu a prestat serviciile pentru care era plătit.

Logo-ul Altrad figurează încă pe tricourile Franței, iar Laporte, în vârstă de 58 de ani, negociază un nou contract în 2018.

Laporte, care a antrenat Franța până în semifinalele Cupei Mondiale din 2003 și 2007, a fost găsit vinovat și de intervenția în acțiunea disciplinară împotriva clubului. El a fost condamnat pentru că a ajutat la reducerea unei amenzi aplicate clubului de la 70.000 de euro la 20.000 de euro.

În noiembrie 2022, procurorii financiari au percheziționat sediul organizatorilor Cupei Mondiale de Rugby 2023 din Franța, în cadrul unei anchete guvernamentale privind gestionarea comitetului de organizare.