
Sport
Jocurile Olimpice de la Paris: Letonia se alătură amenințării Ucrainei de a boicota Rusia „neutră”
Inelele olimpice expuse în fața Turnului Eiffel, pe 16 septembrie 2017, sărbătorind candidatura reușită a Parisului pentru Jocurile Olimpice din 2024.

„Atât timp cât în Ucraina se desfășoară războiul, participarea sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice, sub orice steag, este inacceptabilă”, a spus miercuri Zorzs Tikmers, președintele Comitetului Olimpic leton.
Declarația Letoniei a venit la mai puțin de o săptămână după ce Comitetul Internațional Olimpic (CIO), care deține controlul general al Jocurilor, a spus că dorește să permită concurenților din Rusia și Belarusul aliat să participe la evenimentul cvadrienal.
Comitetele Naționale Olimpice (CNO), care trimit echipele, au susținut, în mare parte, poziția CIO.
Însă Tikmers a ridicat miza în această săptămână. Fostul olimpic la canotaj a spus că Letonia ar trebui să boicoteze competițiile olimpice de calificare, care au loc în această perioadă pentru unele sporturi, dacă rușii sau belarușii au voie să participe.
„CNO Letonia consideră că este inacceptabil ca echipele letone și alți sportivi să participe la astfel de competiții internaționale care nu au exclus sportivii ruși și belaruși de la participare, inclusiv la competițiile olimpice de calificare”, a spus acesta.
Letonia, care se învecinează cu Rusia, a cerut organismelor sportive internaționale, precum și țărilor precum Marea Britanie, Franța și Canada să se pronunțe împotriva implicării Rusiei și să împiedice țara invadatoare și Belarusul să obțină „putere soft” prin sport.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat săptămâna trecută orice încercare de a încorpora sportivi din cele două țări. „Orice steag neutru al Rusiei ar fi pătat de sânge”, a spus acesta.
Țări împărțite
Cu toate acestea, în culise se profilează o ceartă uriașă.
Comitetul Olimpic și Paralimpic al Statelor Unite sprijină eforturile CIO de a găsi o cale prin care sportivii pentru ruși sau belaruși care nu au sprijinit activ războiul din Ucraina să poată participa.
CIO a citat, de asemenea, preocupările legate de drepturile omului ale ONU, conform cărora sportivii nu trebuie să fie supuși la discriminări bazate pe ce scrie pe pașaportul lor.
Zelenski l-a invitat săptămâna trecută pe șeful CIO, Thomas Bach, să viziteze Bakhmut, un oraș distrus din prima linie a războiului.
Iar consilierul lui Zelenski, Mykhailo Podolyak, a postat un mesaj critic pe Twitter.
La rândul său, CIO a criticat comentariile lui Podolyak, spunând că acestea „nu pot servi drept bază pentru nicio discuție constructivă”.
„Istoria va judeca ”
Dar eforturile CIO de a avea toate cele 206 de echipe naționale să concureze la Paris anul viitor, menținând în același timp pacea, vor fi supuse unei presiuni tot mai mari.
Wladimir Klitschko, fostul campion al Ucrainei la box, a sugerat într-un mesaj video transmis luni că administratorii sportivi ar fi complici la invadarea Ucrainei de către Rusia dacă sportivii ruși și belaruși vor concura.
Declarația lui Klitschko, filmată lângă clădirile avariate de bombe, i-a fost adresată direct lui Bach, spunându-i șefului CIO: „Lumea te urmărește, istoria te va judeca. Mult succes cu decizia ta”.
În timp ce sporturi olimpice cheie, cum ar fi atletismul și înotul, i-au exclus pe ruși și bieloruși la scurt timp după începutul războiului, tenisul și ciclismul le-au permis sportivilor să concureze ca neutri.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.