Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Turneul celor Șase Națiuni: Franța învinge Italia cu emoții, 29 – 24 la Roma

franta_rugby.jpg

Italia 24 Franța 29
Franța a câștigat la mare luptă meciul cu Italia
Sursa imaginii: 
Facebook France Rugby

Franța a învins Italia cu 29 – 24 la Roma în prima rundă a Turneului celor Șase Națiuni la rugby, după un meci în care Azzuri au evoluat excelent, trecând pe lângă o victorie de prestigiu. Franța, alături de Irlanda și Scoția obține victoria în deplasare în debutul ediției 2023 a turneului.

Meci de zile mari pe Stadio Olimpico din Roma unde Italia a surprins prin jocul deschis, cu refuzul de a șuta baloane, ceea ce i-a costat scump în prima parte a jocului, când erori de mânuire au făcut cadou practic francezilor trei eseuri și 19 puncte pe tabela de marcaj.

Dar un eseu excepțional al fundașului Ange Capuozzo, născut în Franța și care este coleg la Stade Toulousain cu mulți dintre internaționalii francezi și o lovitură de pedeapsă transformată de mijlocașul la deschidere Tomasso Allan care joacă la Harlequins în Anglia au redus scorul la pauză la 14 – 19.

După pauză Azzuri au continuat jocul lor aventuros și după ce francezii și-au majorat avantajul la 22 – 14 printr-o penalitate a fundașului Thomas Ramos, gazdele au întors rezultatul printr-un  eseu de penalizare pentru maul de margine prăbușit de francezi în apropierea liniei de but și o penalitate a lui Allan: 24 – 22.

Francezii au reușit totuși să obțină victoria în minutul 67, marcând al patrulea eseu prin mijlocașul la deschidere de rezervă Mathieu Jalibert, care a beneficiat de o pasă excelentă a liniei a doua Romain Taofifenua, intrat și el de pe banca de rezerve, eseu transformat de Ramos. Scor final Italia 24 Franța 29, francezii obținând a 14-a victorie consecutivă în meciuri test.

Alături de victoriile Irlandei (34 – 10 cu Țara Galilor la Cardiff) și Scoției (29 – 23 cu Anglia la Londra), victoria Franței completează acest hat-trick de victorii în deplasare, doar al treilea din anul 2000 de când se joacă Turneul celor Șase Națiuni și pentru prima oară când este obținut în prima rundă.

Irlanda, Scoția și Franța au câte cinci puncte în clasament, Italia și Anglia câte unul și Țara Galilor 0.

Runda a doua se joacă după următorul program:

Irlanda – Franța (sâmbătă 11 februarie, 16:15 ora României)

Scoția – Țara Galilor (sâmbătă, 18:45)

Anglia – Italia (duminică, 17:00)