Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Decizia de rejucare a partidei Sepsi - FC U Craiova, în totalitate pe lângă regulamente și pe lângă legi (interviu)

arbitru_liga_i.jpg

Arbitrul Andrei Chivulete oprește partida Sepsi Sfântu Gheorghe - FCU Craiova din Liga I din cauza scandărilor extremiste și xenofobe, 29 ianuarie 2023
Sursa imaginii: 
Facebook / Sepsi OSK

Xenofobia nu reprezintă rasism, așa a stabilit Federația Română de Fotbal săptămâna trecută. FRF a decis ca meciul Sepsi – FC U Craiova se va rejuca, joi, 16 martie. Asta după ce în premieră, arbitrul Andrei Chivulete a fluierat în ianuarie finalul jocului din cauza scandărilor xenofobe venite din partea galeriei oltenilor.

Decizia de acum a FRF creează un precedent periculos, spune șeful CNCD, Csaba Asztalos. Asta nu este o problemă între români și maghiari, este o problemă a modului în care sportul se poziționează în societatea noastră. Dacă devine o platformă prin care împrăștiem ura sau una care contribuie la educarea populației, mai spune Csaba Asztalos.

Csaba Asztalos: Acest caz reprezintă o premieră pentru România, în sensul în care s-a întrerupt o partidă din cauza unor scandări rasiste. Reacția mea a fost în sensul în care motivarea deciziei este una în totalitate pe lângă regulamente și pe lângă legi, întrucât comisia afirmă că xenofobia nu înseamnă rasism sau ceea ce s-a scandat la partida de fotbal Sepsi Sfântu Gheorghe – Craiova nu reprezintă rasism. 

Aceasta este o eroare majoră. Consiliul Europei, prin recomandările și interpretările date de ECRI, respectiv de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pe art. 14, legislația noastră internă pe interpretările date directivelor europene, toate arată că rasismul acoperă atât criteriul de rasă, cât și criteriul național, de apartenență etnică și inclusiv de apartenență religioasă.  A veni cu o astfel de declarație și a califica că fiind doar xenofobie ceea ce s-a scandat pe stadion, nu este conformă cu realitatea. Am văzut coleg de Colegiu Director, adică secretar de stat, implicat în favoarea unei părți pe reprezentare legală, fapt ce este în afara legii (n.r.Cristian Jura).

Același coleg reprezintă România la ECRI la Cmisia pentru Cmbaterea Rasismului și Intoleranței de la Consiliul Europei. Consider că aceste asumări, comportamente și declarații nu sunt conforme cu scopurile pe la CNCD le are în lege și atribuțiile pe care le are în lege.

Reporter: Dumneavoastră cum ați interpreta această decizie? E rea-voință sau pur și simplu neștiință?

CA: Eu nu îmi permit să calific niciuna, nici alta. Dar este simplu. Dacă ar fi dat pe Google rasism și ar fi luat acele interpretări de la Consiliul Europei ar fi realizat foarte simplu c acele fapte sunt o formă de rasism. Eu pot să înțeleg multe. Și eu sunt pentru a se decide un joc sportiv pe teren. Cei care au declarat că sportul a câștigat, nu au dreptate.

Sportul a pierdut prin această decizie. Prin definiție, sportul înseamnă respect reciproc, înseamnă fairplay. Ori, atunci când ai astfel de manifestări, sportul este viciat profund. Sportul trebuie să ofere un exemplu.

Sportul este un fenomen extrem de vizibil prin care se transmit mesaje și prin care se influențează comportamente, în special ale tinerilor, care văd în sport un model de urmat, o cale de viață. Aici văd eu eșecul deciziei de ieri, care este un mesaj extrem de negativ în societate. Poți să fii pe stadion și să strigi ce dorești, să ai un comportament, un discurs de ură pentru că noi îl bagatelizăm.

Rep: S-a spus la un moment dat că prin această decizie se legalizează acest discurs al urii. Sunteți de acord?

CA: Într-o oarecare măsură da, pentru că chiar și sancțiunile adoptate de această comisie sunt o vrăjeală,  ca să mă exprim mai puțin academic. Nu sunt sancțiuni efective care pe viitor să prevină astfel de comportamente pe stadioane.

Rep: Eu vă întrebam ceva mai devreme cum interpretați pentru că știu că ați susținut, -  Consiliul pentru Combaterea Discriminării -  ați susținut chiar la Federația Română de Fotbal mese rotunde, discuții despre rasism, despre xenofobie... Nu s-a înțeles?

CA: Nu se dorește. În momentul în care comisiile aplică astfel de sancțiuni și au fost foarte multe cazuri, acesta este un ultim caz, dar pe parcursul anilor au fost foarte multe cazuri, iar sancțiunile respective au fost aplicate doar de FIFA, UEFA când naționala României a jucat în competiții internaționale. Când s-au jucat fără spectatori anumite partide pentru că la o partidă de fotbal Malta – România au fost scandări rasiste, anti maghiare, dar FIFA știe să interpreteze ce înseamnă rasism.

Atunci, la următoarele meciuri naționala României a jucat fără spectatori. Pierderile au fost de peste un milion de euro pentru Federație la partida respectivă. Să nu mai vorbim că fără susținători, fără fani, naționala nu s-a mai calificat. Noi avem discurs de ură, multă tensiune și ură în fotbal, dar fotbal mai puțin, calitate mai puțină.

Rep: Acum toată atenția se îndreaptă și spre arbitru, care urmează să fie sancționat pentru că a îndrăznit să întrerupă partida.

CA: Din punctul meu de vedere arbitrul a aplicat măsurile proporțional, s-a făcut apel. Este o eroare să se sancționeze arbitrul și observatorul de joc.

Rep: După un astfel de episod practic descurajezi orice arbitru. Aceștia își vor închide urechile, nu vor mai fi atenți la ce se întâmplă în jur pentru că riscă sancțiuni?

CA: Cu siguranță asta se va întâmpla.

Rep: Ca o concluzie, la ce asistăm astăzi în România?

CA: Asistăm la o intensificare a intoleranței pe multiple crize pe care le traversează societatea. Am ieșit din Covid, criza economică, criza energiei, criza financiară și război. E un cocktail frumos. Și să nu uitați că ne îndreptăm spre un an electoral cu patru sau cinci rânduri de alegeri. Este totul la îndemână pentru a fi surse de tensiune în societate. Sper să putem să le gestionăm.

Rep: Ce le răspundeți celor care spun că tot ce spuneți dumneavoastră o spuneți și ca maghiar și că e normal să țineți cu ei?

CA: Le spun că tot ce au spus ceilalți au spus în calitate de români și e normal să țină cu ei. De ce aș fi eu mai puțin obiectiv decât colegii mei români care fac declarații care sunt pe lângă legi? Eu nu am ținut niciodată cu Sepsi, nu am fost niciodată la o partidă a lui Sepsi, nu am văzut stadionul lor, însă am fost la Rapid, am fost la FCSB, am fost la Farul, am fost la Craiova. Asta le răspund.

Asta nu este o problemă între români și maghiari. Este o problemă a sportului și este o problemă a ceea ce înseamnă sportul în societatea noastră. Dacă devine o platformă prin care împrăștiem ura sau devine o platformă prin care educăm societatea să facă performanță, atragem tinerii și educăm societatea să trăiască sănătos și să fie respect reciproc. Asta înseamnă.