
Sport
Rugby Turneul celor Șase Națiuni: Mare Șlem câștigat de Irlanda, echipa numărul unu a lumii
irlanda_mare_slem.jpg

O victorie pe cât de așteptată pe atât de meritată a XV-lui cu trifoi care obținut 25 de puncte în clasament dintr-un maxim de 26, singurul punct bonus pierdut fiind în meciul cu Scoția în deplasare, câștigat cu 22 – 7, singurul în care irlandezii nu au reușit să marcheze patru eseuri.
Irlanda este la ora actuală o echipă completă, cu o înaintare puternică și mobilă, în care toți jucătorii sunt excelenți mânuitori ai balonului și linii dinapoi penetrante și greu de depășit în apărare.
De menționat strălucitul aport al căpitanului și mijlocașului la deschidere Jonny Sexton, care 37 de ani a disputat ultimul său turneu și a depășit recordul numărului de puncte marcate în această competiție deținut de compatriotul său Ronan O’Gara.
Alături de el s-au remarcat jucătorii cooptați din emisfera sudică, neo-zeelandezii Jamison Gibson-Park (mijlocaș la grămadă), Bundee Aki (centru), James Lowe (aripă) și australianul Mack Hansen (aripă). Alături de ei mențiuni pentru veteranul flanker Peter O’Mahony, flankerul Josh Van der Flier (cel mai bun jucător al lumii în 2022) și talonerul Dan Sheehan.
Nu în ultimul rând trebuie menționat rolul esențial al antrenorului principal Andy Farrell, care a reușit să creeze un lot cu jucători de valoare mondială pe toate posturile, iar dacă adăugăm și faptul că Irlanda a câștigat al doilea Mare Șlem consecutiv și în turneul echipelor U20 avem imaginea unui rugby dominant cu mai puțin de șase luni înaintea debutului Cupei Mondiale de Franța.
După Marele Șlem de anul trecut, Franța, antrenată de la Fabien Galthie și sistuată pe locul 2 în calsamentul World Rugby după Irlanda, a jucat din nou la un nivel ridicat, dar a trebuit să joace meciul cu Irlanda în deplasare și s-a înclinat în fața unei echipe mai bune. Mijlocașul la grămadă și căpitanul Antoine Dupont și-a confirmat reputația de cel mai bun al jucător al lumii, dar alături de el s-au remarcat linia a II-a Thibaut Flament, aripa Damian Penaud și fundașul Thomas Ramos, marcator a 78 din cele 174 de puncte marcate de echipa sa. Singurul motiv de îngrijorare sunt cele 14 eseuri și 115 puncte încasate, care-l vor irita pe exigentul antrenor al apărării, Sean Edwards.
Scoția a confirmat ascensiunea din ultimul an și a ocupat locul al treilea după înfrângeri inevitabile în fața Franței și a Irlandei. Dintre jucători s-au remarcat aripa Duhan van der Merwe și pilierul Pierre Schoeman.
Anglia a constituit cea mai mare dezamăgire a acestui an. După o nouă înfrângere pe teren propriu în debut în fața Scoției, punctul de minim absolut în Turneul celor Șase Națiuni a fost atins în meciul cu Franța pe Twickenham, pierdut cu scorul record de 10 – 53. Rugby-ul englez este într-o criză vizibilă, iar schimbarea în decembrie trecut a antrenorului principal, australianul Eddie Jones, cu Steve Borthwick, nu pare să fi produs niciun rezultat pozitiv.
Țara Galilor este și ea într-o perioadă de eclipsă și revenirea la cârmă a antrenorului Warren Gatland reprezintă doar începutul unei perioade de reconstrucție a unei echipe îmbătrânite și lipsite de energie și idei.
În sfârșit Italia, deși a pierdut toate cele cinci meciuri disputate a continuat revirimentul început anul trecut, cu o linia a treia Negri – Lamaro – Cannone în ascensiune și cu excepționalul fundaș Ange Capuozzo (din păcate accidentat la mijlocul turneului și devenit indisponibil), Azzurii par să fie pe calea cea bună.