Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Europe Championship: România termină pe locul 3 după o victorie împotriva Spaniei pe terenul acesteia

spania_romania.jpg

Spania 25 România 31
România a reușit să învingă Spania pe terenul acesteia după trei înfrângeri în ultimii cinci ani
Sursa imaginii: 
Facebook Rugby Europe

Stejarii au învins Spania cu 31 – 25 la Badajoz în finala pentru locul 3 a Rugby Europe Championship (REC), ediția 2023. Competiția a fost câștigată pentru a șasea oară consecutiv de Georgia care a obținut victoria în fața Portugaliei cu 38 – 11.

România a reușit să învingă Spania pentru prima oară după trei înfrângeri consecutive pe terenul Leilor în precedenții cinci ani, marcând patru eseuri, față de trei ale spaniolilor și desprinzându-se prin două penalități transformate de Vlăduț Popa în ultimele cinci minute de joc.

Omul meciului a fost mijlocașul la deschidere Gabriel Pop, debutant în echipa națională la vârsta de 24 de ani. Originar din Satu Mare, el a emigrat când era copil cu familia în Portugalia. În 2018 el a evoluat la campionatul mondial U20 Trophy, grupa a doua valorică la București pentru Portugalia U20, dar de atunci nu a fost selecționat în echipa de seniori a Lupilor și a ales să joace pentru țara sa natală.

Victoria împotriva Leilor este prima pentru Stejari din acest an împotriva unei echipe clasate mai sus în clasamentul World Rugby și cu această ocazie România urcă peste Spania în ierarhia mondială de pe locul 20 pe 19.

REC a fost câștigat de Georgia care a învins în finala pentru locurile 1 - 2, tot la Badajoz, Portugalia cu 38 – 11. După o primă parte a meciului extrem de echilibrată în care scorul a fost 12 – 11 în favoarea georgienilor, Lelos s-au desprins după pauză marcând patru eseuri fără replică. În acest meci aripa Akaki Tabuțadze a marcat două eseuri și cu 27 de eseuri în 28 de meciuri test, la numai 25 de ani, el a egalat recordul marelui Mamuka Gorgodze.

Georgia câștigă pentru a șasea oară consecutiv REC, competiție pe care o domină categoric, și cu victoria împotriva Portugaliei urcă pe locul 11 în clasamentul World Rugby, cea mai ridicată poziție din istorie pentru Lelos.

Georgia campioană REC 2023
Georgia a câștigat REC pentru a șasea oară consecutiv
Sursa imaginii: 
Facebook Rugby Europe

 

 
Ascultați relatarea editorului Actualitatea în rugby, Petru CLEJ