Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Campionatul Angliei: Jucătorul de origine română Theo Dan marchează un nou eseu pentru liderii Saracens

theo_dan_marcheaza.jpg

Theo Dan
Theo Dan marchează un eseu pentru Saracens în meciul cu Northampton
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Liderii campionatului de rugby al Angliei, Saracens, au pierdut în deplasare, 29 – 38 în fața lui Northampton Saints, în runda a 22-a a sezonului regulat. Talonerul Theo Dan a marcat al treilea său eseu în acest campionat.

Deja calificați pentru o semifinală play-off pe teren propriu, Saracens au aliniat un XV de start plin de tineri formați în propria academie și au deschis scorul după numai patru minute prin aripa Rotimi Segun după acțiune plecată din aruncarea la margine și finalizată în colț.

Mijlocașul la deschidere Manu Vunipola a transformat eseul și apoi a adăugat și o penalitate, aducând scorul la Northampton 0 Saracens 10. Numai că între cele două lovituri de picior așezate s-a petrecut un incident care avea să decidă practic soarta meciului: centrul lui Saracens Duncan Taylor l-a placat pe mijlocașul la deschidere Fin Smith și a făcut contact cu capul acestuia, nelăsându-i arbitrului considerat numărul 1 în lume, Wayne Barnes, decât o singură alternativă: cartonașul roșu.

Evoluând în 14 deznodământul nu putea fi decât unul singur: o victorie cu bonus ofensiv pentru Northampton, cele șase eseuri ale lor fiind marcate în mod clar ca urmare a superiorității numerice, accentuate în minutul 58 timp de 10 minute cu cartonașul galben arătat lui Segun pentru placaj asupra unui jucător în aer.

Intrat în minutul 52, Theo Dan, în vârstă de 22 de ani, a dinamizat atacul Saracens cu pătrunderile sale frontale și a marcat un eseu în minutul 68. Saracens au obținut un punct bonus ofensiv pentru cele patru eseuri marcate, ar fi putut să-l obțină și pe al doilea defensiv dacă Vunipola nu rata cu puțin transformarea ultimului eseu și ar fi avut o șansă bună să câștige meciul fără actele de indisciplină ale lui Taylor și Segun.

Sale Sharks și-au asigurat prezența în semifinală, nu încă și locul 2 care garantează un meci pe teren propriu, după victoria în deplasare, 36 – 20 în fața lui Bristol Bears.

Harlequins și-au menținut șansele unui loc calificativ, 3 sau 4, învingând clar pe Newcastle Falcons cu 48 – 20. Într-un meci lipsit de miză, Bath a învins în deplasare pe vecinii de la Gloucester în derby-ul vestului Angliei, scor 33 – 24.

Duminică are loc meciul Leicester Tigers – Exeter Chiefs în care oaspeții au nevoie neapărată de victorie dacă vor să mai aibă vreo șansă de calificare.

În clasament după 22 de runde, cu două înainte de finalul sezonului regulat, conduc Saracens cu 68 de puncte, urmați de Sale cu 60, Leicester și Northampton cu 53, London Irish 51, Harlequins 46 și Exeter 43.