Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bernard Lapasset, fost președinte al Federației Franceze de Rugby și al World Rugby, a decedat în vârstă de 75 de ani

bernard_lapasset.jpg

Bernard Lapasset
Bernard Lapasset a fost o figură legendară a rugby-ului francez și a celui mondial
Sursa imaginii: 
Pressesports

Fostul președinte al Federației Franceze de Rugby (FFR), Bernard Lapasset, a încetat din viață marți seară, la vârsta de 75 de ani. El a fost și președinte al World Rugby și a fost inițiatorul revenirii rugby-ului la Jocurile Olimpice

Se întâmpla pe 3 noiembrie 2019, la Tokyo, a doua zi după ultima finală a Cupei Mondiale câștigată de Africa de Sud. O sală plină s-a ridicat în picioare pentru a-l aplauda pe Bernard Lapasset, care tocmai primise trofeul "Vernon Pugh" pentru serviciile aduse rugby-ului mondial, reamintește World Rugby.

A fost omagiul World Rugby pentru fostul său președinte (2008-2016), un lider francez care a marcat istoria sportului său, în Franța și mai ales la nivel internațional. A fost, de asemenea, ultima ieșire oficială a fostului președinte al FFR (1991-2007), lovit de boala Alzheimer.

Lapasset născut în 1947 la Tarbes. A studiat dreptul la Bordeaux. Pe plan sportiv, a îmbrăcat tricoul lui Bègles, apoi pe cel al lui SU Agen, cu care a fost campion al Franței U19 în 1967. După absolvire, a făcut carieră în administrația vamală și a fost chiar campion corporatist al Franței în 1972 cu US Vămi.

A început apoi o carieră de conducător, mai întâi ca președinte al Comitetului Ile de France între 1988 și 1991, apoi ca secretar general și, în cele din urmă, ca președinte al FFR după o alegere strălucită la sfârșitul anului 1991. El i-a succedat legendarului Albert Ferrasse, care era prieten cu tatăl său. În 2007, Bernard Lapasset a fost ales președinte al International Board (viitorul World Rugby).

Bernard Lapasset s-a stins din marți la Louit (Hautes-Pyrénées), cu puțin mai puțin de 150 de zile înainte de Cupa Mondială organizată de Franța. A fost un vizionar, un strateg foarte fin, care a reușit să pună rugby-ul francez pe drumul spre profesionalism. Va lăsa un mare gol într-un sport pe care l-a modernizat în mare parte înainte de revenirea în familia olimpică în 2016 și de a fi unul dintre pilonii candidaturii Parisului pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2024.