Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Campionatul Angliei: Saracens primii calificați în finală după victoria împotriva Northampton Saints, 38 – 15, în semifinală

saracens_northampton.jpg

Saracens 38 Northampton 15
Mijlocașul la grămadă Ivan Van Zyl - omul meciului - deschide balonul pentru un nou atac al Saracens
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Primii calificați în finala campionatului de rugby al Angliei, Gallagher Premiership, sunt Saracens, învingători cu 38 – 15 în semifinala play-off cu Northampton Saints. A doua semifinală se dispută duminică între Sale Sharks și Leicester

Saracens, clasați pe primul după cele 20 de runde ale sezonului regulat, s-au calificat pentru a noua oară în 14 ani în finala campionatului Angliei, după o victorie clară pe teren propriu în fața lui Northampton, locul 4 în sezonul regulat.

Prima jumătate a meciului a fost dominată fără drept de apel de Saracens care după ce s-au apărat cu exactitate în fața oaspeților au deschis scorul prin eseul aripii stângi Sean Maitland, care a beneficiat de un report favorabil al balonului de urmărire șutat de fundașul Alex Goode, eseu transformat de mijlocașul la deschidere și căpitanul Owen Farrell.

După o penalitate a lui Northampton transformată de mijlocașul la deschidere Fin Smith, la un atac tot pe partea stângă, Farrell a șutat de urmărire cu pământul, același Maitland a urmărit și a marcat eseu la colț, transformat de Farrell.

A urmat al treilea eseu marcat de mijlocașul la grămadă Ivan Van Zyl – omul meciului – care a jucat rapid o lovitură de pedeapsă din 22-ul advers, prinzând nepregătită apărarea adversă și marcând între buturi. Farrell a transformat și a stabilit scorul la pauză Saracens 21 Northampton 3.

În partea a doua Saints au ieșit deciși pe teren și după o penalitate a lui Farrell care a urcat scorul la 24 – 3, oaspeții au marcat două eseuri prin mijlocașul la grămadă Alex Mitchell și aripa James Ramm, primul transformat de Smith, iar scorul a devenit 24 – 15.

Era minutul 65, dar a fost doar un foc de paie, pentru că Saracens au revenit în atac și au dat o lecție de cum se păstrează avantajul într-un meci. La o margine la cinci metri maul-ul gazdelor se îndrepta inexorabil către terenul de țintă când Tom James, înlocuitorul lui Mitchell, s-a legat din lateral împiedicând culcarea balonului în eseu. Arbitrul a cerut vido-arbitraj, a dictat eseu de penalizare și cartonaș galben pentru James.

A mai fost timp și pentru al cincilea și cel mai frumos eseu al meciului: după o grămadă în propriul teren, Van Zyl a deschis la Farrell care i-a pasat lui Elliott Daly, intrat în locul lui Goode și acesta i-a pasat aripii drepte Max Malins, lansat, care după o cursă de 30 de metri a marcat din plonjon la colț. Farrell a transformat, stabilind scorul final: Saracens 38 Northampton Saints 15.

De remarcat că în minutul 71 talonerul de origine română Theo Dan, l-a înlocuit la Saracens pe internaționalul englez Jamie George.

A doua semifinală a Gallagher Premiership are loc duminică de la ora 15 (17 în România și Republica Moldova) între Sale Sharks și Leicester Tigers. Finala campionatului Angliei se joacă sâmbătă 27 mai, cu începere de la ora 15 pe stadionul Twickenham din Londra.