Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Balonul inteligent testat în vederea introducerii sale ca sprijin revoluționar în deciziile de arbitraj

balon_gilbert.png

Baloane de rugby Gilbert
Balonul de rugby inteligent Gilbert va fi testat la Campionatul Mondial de rugby U20 din luna iunie
Sursa imaginii: 
Gilbert

World Rugby colaborează cu firmele Sportable și Gilbert pentru a efectua prima testare din lume a tehnologiei balonului inteligent. Aceasta va ajuta unele decizii de arbitraj în situații ca pasă înainte sau aruncare strâmbă de la margine.

Forul mondial al jocului cu balonul oval colaborează cu firmele Sportable și Gilbert în testarea balonului inteligent, cu ocazia Campionatului Mondial de Rugby U20 din Africa de Sud din iunie.

Se speră că balonul inteligent Gilbert va ajuta arbitrii să ia decizii corecte și rapide în situații ca: pasă înainte, dacă balonul a fost culcat dincolo de linia de țintă în eseu, dacă balonul a fost atuns în zbor, dacă un purtător de balonul a călcat linia de tușă, unde a ieșit balonul în margine și dacă aruncarea de la margine a fost strâmbă.

Cum va funcționa tehnologia

Balonul inteligent este urmărit în 3D și în timp real cu ajutorul unor balize poziționate în jurul terenului pentru a determina poziția exactă a balonului de până la 20 de ori pe secundă și pentru a oferi feedback imediat la fiecare lovitură de picior, pasă și aruncare.

La Campionatul Mondial de Rugby U20, baloanele inteligente îi vor ajuta pe oficialii de meci în următoarele cazuri de utilizare, în care evaluarea vizuală singură poate fi dificilă și consumatoare de timp:

  • Pasa înainte

Ajută la luarea deciziilor privind pasele înainte prin măsurarea vitezei relative a balonului în raport cu jucătorul în momentul în care acesta părăsește mâinile sale, indicând astfel dacă balonul a fost "aruncat înainte" în timpul pasei. Pasa înainte se sancționează cu grămadă ordonată cu introducerea echipei adverse.

  • Locul de ieșire a balonului din teren

Cu un loc precis pentru locul în care balonul iese în margine, balonul inteligent Gilbert se asigură că alinierea este efectuată din poziția în care balonul a ieșit de pe teren.

  • Atingere în zbor

Informarea procesului decizional cu privire la faptul dacă un balon a fost atins în zbor (de exemplu, blocarea șutului) prin recunoașterea schimbărilor de rotație și traiectorie cauzate de o atingere a balonului.   

  • Balonul peste linia de țintă

Poziția în direct a balonului va determina dacă acesta a atins linia de țintă (încercare).

  • Aruncări de la margine

Furnizează un feedback instantaneu care indică dacă o aruncare de la linia de pedeapsă nu este dreaptă prin măsurarea unghiului de aruncare de la lansare până la atingerea de către un jucător. Aruncarea strâmbă se penalizează, la alegere, cu repetarea marginii pe aruncare adversă sau grămadă ordonată pe introducere adversă.

O transmisiune directă va fi pusă la dispoziția oficialului de televiziune al meciului, care va putea utiliza informațiile pentru a oferi feedback arbitrului de centru.

Campionatul World Rugby U20 va fi, de asemenea, centrul de testare pentru viitoarele inovații tehnologice. Confirmarea testului urmează anunțului că Buncărul de arbitraj video (TMO) va funcționa la turneu, fiind prima dată când acesta a funcționat într-o competiție internațională.

Directorul de rugby al World Rugby, Phil Davies, a declarat "Un joc rapid este un joc bun și este corect să explorăm tehnologia care are potențialul de a ajuta la fluidizarea jocului, de a reduce timpul de întrerupere și de a accelera procesul decizional al oficialilor de meci.”

Directorul executiv al Gilbert, Richard Gray, a adăugat: "Suntem încântați că World Rugby a selectat balonul Gilbert iNNOVO Smart ball powered by Sportable pentru primul eveniment global care va utiliza noua tehnologie. Ce mod mai bun de a marca cei 200 de ani de activitate a lui Gilbert în rugby decât să lansăm o colaborare atât de inovatoare care va contribui la îmbunătățirea jocului pe teren și în afara lui?".

Nu se anticipează că balonul inteligent va fi prezentă la Cupa Mondială de Rugby 2023 din Franța, având în vedere natura emergentă a tehnologiei și necesitatea de a efectua o analiză completă a rezultatelor înainte de a stabili următorii pași.

World Rugby va testa, de asemenea, buncărul TMO la Campionatul Mondial de Rugby U20, ca parte a unei revizuiri continue a tehnologiei pentru a ajuta la luarea deciziilor și, dacă va avea succes, ar putea fi testat în meciurile de pregătirea înainte de Cupa Mondială de Rugby 2023 care începe pe 8 septembrie.