Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Deținătorul recordului mondial de selecționări în meciuri test, galezul Alun Wyn Jones, își anunță retragerea din activitatea internațională

alun_wyn_jones.jpg

Alun Wyn Jones
Alun Wyn Jones este recordmanul mondial al selecțiilor internaționale
Sursa imaginii: 
Facebook Federația Galeză de Rugby

Galezul Alun Wyn Jones și-a anunțat retragerea din rugby-ul internațional după 158 de selecții în echipa Țării Galilor și 12 pentru Leii Britanici și Irlandezi. Anunțul vine ca un șoc cu ceva mai mult de trei luni înaintea debutului Cupei Mondiale din Franța și a fost precedat de un anunț similar al colegului său, Justin Tipuric. 

Retragerea lui Jones este cu atât mai șocantă cu cât Jones, în vârstă de 37 de ani, fusese selecționat în lotul lărgit al Țării Galilor în vederea Cupei Mondiale (RWC).

"După ce am fost selecționat în echipa preliminară pentru RWC și după un dialog continuu cu echipa de antrenori și cu Federația Galeză de Rugby (WRU), am decis să mă retrag din jocul internațional" a anunțat pe Instagram AWJ, așa cum este cunoscut prin inițialele sale.

Jones, înaintaș în linia a II-a, înalt de 1,98m și cu o greutate de 119kg, a fost selecționat de 158 de ori în echipa Țării Galilor, pentru care a debutat în 2006 și a marcat nouă eseuri, fiind căpitanul galezilor de 129 de ori, alt record mondial. Cu Țara Galilor a câștigat de trei ori Marele Șlem în Turneul celor Șase Națiuni.

El a luat parte la patru turnee ale Leilor Britanici – 2009 și 2021 în Africa de Sud, 2013 în Australia și 2017 în Noua Zeelandă, disputând 12 meciuri test și conducând echipa în teren în 2021.  

Jones va continua să joace pentru echipa sa de club, Swansea Ospreys, pentru care a jucat neîntrerupt din 2006, disputând 257 de meciuri și marcând 24 de eseuri.

Provenind dintr-o familie a clasei de mijloc (tatăl avocat, mama profesoară de liceu), Jones a absolvit în 2010 studii de drept și este căsătorit cu o doctoriță, cu care are trei fiice.

Retragerea lui Tipuric

Anunțul șoc al retragerii lui Jones a fost precedat de un altul: flankerul Justin Tipuric și-a anunțat și el retragerea din activitatea internațională, deși și el fusese preselecționat în vederea RWC.

Justin Tipuric
Justin Tipuric, care joacă pe post de flanker pe partea deschisă, este renumit pentru viteza sa
Sursa imaginii: 
Facebook Federația Galeză de Rugby

Tipuric nu a dat vreun motiv pentru retragere, limitându-se să spună “acum este momentul potrivit”. În vârstă de 33 de ani, înalt de 1,88m și cu o greutate de 102kg, renumit pentru viteza sa, el a evoluat de 93 de ori sub tricoul Țării Galilor, marcând 11 eseuri. De asemenea el a fost în trei turnee cu Leii Britanici și Irlandezi, dar nu a disputat decât un singur meci test.

Ca și Jones, Tipuric a jucat toată cariera lui la Ospreys, disputând 168 de meciuri și marcând 29 de eseuri. Bunicul lui Justin, Dragotin Tipuric, croat originar din Bosnia, fost prizonier de război, a emigrat în Țara Galilor, unde a lucrat ca miner și l-a inspirat pe nepotul său prin forța sa herculeană.

Acum, Tipuric va continua să joace pentru Ospreys, al căror căpitan este, alături de colegul său Jones, proaspăt retras din activitatea internațională ca și el.