Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: La Rochelle câștigă pentru a doua oară consecutiv Cupa Campionilor Europeni, 27 – 26 cu Leinster la Dublin

la_rochelle_rugby.jpg

La Rochelle - campioni europeni pentru al doilea an consecutiv
La Rochelle a repetat isprava de anul trecut, în fața aceleiași echipe - Leinster
Sursa imaginii: 
Facebook La Rochelle

La Rochelle a câștigat pentru al doilea an consecutiv Cupa Campionilor Europeni la rugby învingând același adversar de anul trecut, Leinster, chiar pe terenul acestora la Dublin. Campionii europeni sunt abia la a cincea participare în competiție și acum mai puțin de 10 ani era în liga a doua a campionatului Franței.

Istoria se repetă, atât ca actori, ca rezultat și manieră: anul trecut, la Marsilia francezii au câștigat cu 24 – 21 cu un eseu transformat marcat cu ultima acțiune a meciului. Anul acesta La Rochelle a marcat eseul transformat al victoriei în minutul 71, după care s-a apăd rat eroic și momentul decisiv a fost intervenția violentă din minutul 77 a pilierului Michael Ala'alatoa care s-a legat într-un ruck direct cu umărul lovind un adversar în cap, după care a primit cartonașul roșu și La Rochelle a reușit să păstreze balonul în cele trei minute rămase. Scor final Leinster 26 La Rochelle 27.

Meciul începuse cu dominația netă a irlandezilor care au marcat trei eseuri și conduceau cu 17 – 0 în minutul 11. Francezii au revenit treptat la scor, marcând la rândul lor trei eseuri și uimind prin tenacitatea extraordinară și coeziunea fără egal al echipei de la Atlantic.

Meritul principal revine antrenorului irlandez Ronan O’Gara, care a transformat o echipă mică și fără palmares într-una din cele mai impresionante formații de pe continentul european.

La Rochelle numără printre jucătorii săi super-vedete ca linia a II-a, uriașul australian Will Skelton, flankerul (sau la nevoie centru) fijian Levani Botia, numărul 8, căpitanul Gregory Aldritt sau mijlocașul la grămadă australian Tawera Kerr-Barlow, probabil cel mai bun din lume pe acest post neselecționat într-o echipă națională (în fapt el a evoluat până în 2017 de 29 de ori în echipa Noii Zeelande unde a trăit în copilărie și acum speră să fie selecționat în echipa Australiei pentru Cupa Mondială din toamnă).

În ceea privește Leinster, în fapt scheletul echipei Irlandei, fruntașa clasamentului World Rugby, aceasta este a treia înfrângere în finala Cupei Campionilor după 2019 și 2022 și mai usturător, pe teren propriu. Este poate ora schimbului de generații pentru această mare echipă care are în palmares patru titluri europene.