
Sport
Rugby: Echipele din Franța domină din nou finalele cupelor europene
campioni_europeni_la_rugby.jpg

În finalele de anul acesta au figurat trei dintre cele patru prezente anul trecut: La Rochelle și Leinster în Cupa Campionilor și Toulon în Challenge Cup, competiția europeană numărul 2.
Finala Cupei Campionilor a avut un deznodământ aproape identic, ca scor și ca desfășurare a meciului cu cea de anul trecut (victorie La Rochelle 24 – 21) cu echipa franceză revenind la 0 – 17 în minutul 11 și întorcând rezultatul cu un eseu transformat în ultimele minute de joc. De data aceasta însă chiar pe Stadionul Aviva din Dublin unde Leinster câștigase până atunci consecutiv șase meciuri din cadrul competiției.
Învinși anul trecut la Marsilia de Lyon, Toulon au reușit prima victorie în cinci finale în Challenge Cup în fața lui Glasgov, prezenți pentru prima oară într-o finală europeană, reînnodând șirul succeselor europene, după cele trei victorii din Cupa Campionilor în perioada 2013 – 2015.
Triumful francez a fost completat de desemnarea lui Gregory Aldritt, numărul 8 și căpitan al echipei La Rochelle, drept jucătorul european al anului 2023.

Cum se explică acest triumf francez? În cazul lui La Rochelle, o echipă care până acum 10 ani evolua în liga a doua a campionatului Franței, meritul principal revine antrenorului Ronan O’Gara, fost mijlocaș la deschidere al echipei Irlandei, care a clădit o echipă cu un gabarit impresionant, pragmatică, omogenă, plină de jucători excepționali, pe lângă Aldritt remarcându-se mijlocașul la grămadă australian/neo-zeelandez Tawera Kerr-Barlow, linia a II-a australian Will Skelton, flankerul/centrul fijian Levani Botia sau centrul francez Jonathan Danty.
Toulon, sub comanda lui Franck Azema, fost antrenor al lui Clermont Auvergne din perioada de glorie, revine aproape de nivelul perioadei Galacticilor, în plus cu un stil de joc ofensiv și vedete de prim rang ca numărul 8 italo-argentinian Sergio Parisse (care se va retrage din activitate la sfârșitul acestui sezon la aproape 40 de ani), mijlocașul la grămadă francez Baptiste Serin, fundașul sud-african Cheslin Kolbe sau căpitanul echipei, flankerul francez Charles Ollivon.
Echipele franceze atrag talente internaționale datorită plafonului salarial anual de 10 milioane de euro pentru lotul echipelor din Top 14 – prima ligă, aproape dublu față de cel din Anglia, cinci milioane de lire – 5,75 milioane euro.
Victoriile lui La Rochelle și Toulon sunt de bun augur pentru echipa Franței, în pofida numeroșilor jucători străini din loturile echipelor de club, pentru Cupa Mondială care debutează pe 8 septembrie cu meciul Franța – Noua Zeelandă de pe Stade de France la Paris.
În sfârșit, în ediția 2022 – 2023 au debutat în cupele europene și echipele din Africa de Sud, care joacă din 2021/2022 în United Rugby Championship, alături de cele din Irlanda, Scoția, Țara Galilor și Italia. Un debut relativ modest, dată fiind prezența masivă a jucătorilor sud-africani în echipe europene și în Japonia. Dar viitorul ar putea arăta cu totul altfel, odată ce echipele din Africa de Sud se integrează în competițiile europene.