Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mourinho este favorit pentru a o prelua pe PSG

mourinho_1.jpg

Jose Mourinho, eroul Cetății Eterne...
Sursa imaginii: 
Facebook / UEFA Europa League

Antrenorul Jose Mourinho e principalul favorit pentru a o prelua pe Paris Saint Germain. Portughezul, în vârstă de 60 de ani nu mai vrea să continue la AS Roma și așteaptă o ofertă din partea șeicilor care conduc clubul parizian.

“The Special One” e într-adevăr un tip special. Deși e văzut la Roma drept un adevărat erou pentru că a calificat echipa în două finale europene, pe cea de anul trecut din Conference League chiar câștigând-o, acum dă semne că ar vrea să părăsească “Cetatea eternă”. Mourinho a intrat, voit sau nu, în conflict cu conducerea clubului și e gata pentru o nouă aventură începând cu sezonul viitor. PSG ar fi a 11-a echipă pe care Jose ar pregăti-o în toată cariera sa, începută cu 23 de ani în urmă.

De ce s-a supărat Mourinho pe AS Roma chiar înaintea finalei din Europa League?

Pentru a avea răspunsuri la întrebare trebuie înțeles contextul. AS Roma a ajuns la 6 meciuri la rând fără victorie în Serie A și a pierdut lupta pentru locurile care duc în Liga Campionilor. Drept urmare, Jose Mourinho își poate salva sezonul cu un triumf în finala Europa League din 31 mai de la Budapesta, contra celor de la Sevilla.

Parcursul echipei în campionat nu a fost pe placul șefilor Romei. Tiago Pinto, directorul sportiv, chiar dacă e portughez de-al lui Mourinho, a transmis că obiectivul clubului în acest sezon era obținerea unui loc de Liga Campionilor. Jose s-a supărat pe conaționalul său.  „Cine a zis că Liga Campionilor a fost un obiectiv pentru Roma? Eu sigur nu! Mereu am încercat să fiu realist, nu îmi place să vând iluzii, nu am spus niciodată că suntem candidați la locurile de Champions League”, a transmis Mourinho.

Pe de o parte, Jose are dreptate. Nu a avut la dispoziție un lot cu care s-ar fi putut bate împotriva “greilor” din Italia. Și nu s-a întâmplat vreun miracol, deși lusitanul e un magician. AS Roma e abia pe locul 6,  la 4 puncte de AC Milan ocupanta ultimului loc ce duce în Champions League.   

Cei care nu îl iubesc pe Mourihno spun că, de fapt,  portughezului îi e frică că va eșua în finala contra Sevillei. Argumentele lor nu stau însă în picioare. Deși spaniolii sunt favoriți, fiind specialiștii competiției, pentru că au câștigat-o de 6 ori, Mourinho are destulă experiență și cu un pic de șansă poate găsi metoda să treacă de Sevilla.

Ultimul meci, în cea de a doua competiție a fotbalului european, a fost epocal. Leverkusen nu a reușit să înscrie, în returul cu AS Roma din Germania, deși a avut 23-1 la ocazii. Jose a parcat autobuzul în poarta formației sale și a scăpat fără gol primit calificându-se în finală grație victoriei din tur de pe Olimpico.

Știm cu toții că ulciorul nu merge de multe ori la apă, dar poate portughezul va avea și de data asta noroc așa cum a avut cu Inter în returul semifinalei din 2010 împotriva Barcelonei. Atunci, Jose a arătat că este un excelent maestru în arta distrugerii unui joc, chiar dacă adversarii se numeau Messi, Xavi și Ibrahimovic.

Principalul motiv pentru care Mourinho vrea să plece de la Roma este că Parisul îi face cu ochiul

Jurnaliștii de la „ L'Equipe” susțin că Mourinho abia așteaptă un semn de la PSG, și antrenorul va accepta oferta din capitala Franței. Este mai mult ca sigur că actualul tehnician, Christophe Galtier, nu va mai continua și în sezonul următor. Șeicii parizieni s-au săturat de mediocritatea de pe bancă și ar face orice pentru ca PSG să câștige, în sfârșit, Liga Campionilor. Deocamdată au început cu o listă scurtă a viitorilor antrenori. Ordinea este : Jose Mourinho, Zinedine Zidane, Thiago Mota și Marcelo Gallardo.

Portughezul este principalul favorit având mai multe atuuri

În primul rând, trofeele. Are cinci titluri europene majore, inclusiv două Ligi ale Campionilor câștigate, una cu FC Porto, în 2004, alta cu Inter Milano, în 2010. Apoi, între Jose Mourinho și directorul sportiv de la PSG, Luis Campos, există o relație foarte bună. Cei doi portughezi, de vârste apropiate, au lucrat în trecut împreună. Luis a fost scouter la Real Madrid în perioada în care Jose a fost antrenor. Ar face o treabă bună și acum.

În final, Jose este cunoscut ca mână de fier, exact ce caută qatarianul Al-Khelaifi. Mourinho ar avea misiunea de a face în așa fel încât să pună la munca de jos vedetele lui Paris Saint Germain și să câștige cu orice preț Liga Campionilor.

 
Rubrica Pastila de sport din 26 mai 2023