Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Theo Dan devine primul jucător de origine română selecționat pentru finala campionatului Angliei

theo_dan_in_finala.jpg

Theo Dan pe lista lotului Saracens
Theo Dan a avut o ascensiune fulgerătoare în sezonul 2022/2023
Sursa imaginii: 
Facebook Saracens/Petru Clej

Jucătorul de origine română Theo Dan a apare pe lista rezervelor echipei Saracens care va disputa finala Campionatului Angliei la rugby, Gallagher Premiership, împotriva lui Sale Sharks.

Theo, în vârstă de 22 de ani, va fi banca rezervelor, cu numărul 16, taloner, titular fiind Jamie George, talonerul numărul 1 al echipei Angliei și unul dintre cei mai buni din lume pe acest post.

Ascensiunea lui Theo a fost uimitoare în acest sezon în care a reușit să se impună în fața unor jucători mult mai experimentați, ca Tom Woolstencroft, Kapeli Pifeleti sau Ethan Lewis. El a jucat 20 de meciuri în campionat, cupă și Cupa Campionilor Europeni, marcând cinci eseuri.

El s-a remarcat nu doar prin evoluția specifică postului pe înaintare, dar și prin viteza și îndemânarea sa cu balonul în mână, ceea ce nu e surprinzător, având în vedere că Theo a debutat la juniori ca centru sau aripă pe linia de tei-sferturi.

Recent, cotidianul Daily Telegraph scria că antrenorul echipei Angliei avea în vedere convocarea lui Theo la echipa națională, ceea ce ar fi extrem de semnificativ, având în vedere că peste numai trei luni și jumătate debutează Cupa Mondială în Franța.

Theo a declarat într-un interviu pentru site-ul Saracens: "Am o mândră moștenire românească și mă duc acolo ori de câte ori pot, așa că dacă, din orice motiv, să joc pentru Anglia nu va funcționa pentru mine în viitor, România este planul meu de rezervă și aș fi foarte mândru să fac asta".

Născut la Londra din părinți emigrați din România, Theo, care este fluent în limba română, a căpătat dragostea față de jocul de rugby de la bunicul său, Ion Dijmărescu, fost pilier la Știința Petroșani. În paralel cu cariera sa de jucător de rugby, Theo va absolvi anul acesta cursul de Filosofie, Politică și Economie de la prestigioasa universitate King’s College din Londra.

Saracens, care s-au clasat pe primul loc în sezonul regulat, vor juca pentru a noua oară în finala campionatului Angliei în ultimii 14 ani, timp în care au câștigat de trei cinci titlul, alături de trei Cupe al Campionilor Europeni.

Sale Sharks, clasați pe locul 2 în sezonul regulat, apar pentru a doua oară în finală, după 2006 când au câștigat titlul în fața lui Leicester Tigers.

Meciul se desfășoară pe stadion Twickenham din sud-vestul Londrei, cu o capacitate de 82.000 de spectatori, sâmbătă, cu începere de la ora 15:00 (17:00 în România și Republica Moldova).