Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Campionatul Angliei: Saracens câștigă al șaselea titlu în 13 ani, 35 – 25 în finala cu Sale Sharks

max_malins_eseu.jpg

Eseu Max Malins
Aripa Max Malins a marcat al doilea eseu al Saracens
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Saracens au devenit pentru a șasea campioni ai Angliei la rugby, învingând în finală pe Sale Sharks cu 35 – 25. Din echipa campionilor a făcut parte și talonerul de origine română Theo Dan.

Experiența și-a spus din nou cuvântul: Saracens, care jucau a noua finală a campionatului Angliei, Gallagher Premiership, în 14 ani, pe lângă cele patru finale ale Cupei Campionilor în perioada 2014 – 2019, au câștigat în fața unei echipe care apărea pentru doar a doua oară, după unica lor victorie din 2006.

Iar această experiență a fost personificată de căpitanul echipei, mijlocașul la deschidere Owen Farrell, omul meciului, care i-a condus magistral pe nord-londonezi, în a opta sa finală, un șir început cu victoria din finala din 1991 împotriva lui Leicester Tigers, când tânărul de 19 ani a marcat 17 puncte, scorul fiind atunci 22 – 18.

Finala de sâmbătă a început echilibrat cu Farrell și adversarul său direct, George Ford transformând fiecare câte două penalități: 6 – 6.

Just Stop Oil
Un activist al campaniei Just Stop Oil a reușit să împrăștie un praf portocaliu pe teren înainte de a fi arestat
Sursa imaginii: 
Petru Clej

La jumătatea primei părți a meciului terenul a fost invadat de doi activiști de mediu ai campaniei “Just Stop Oil” (anti-combustibili fosili), care au răspândit pe teren o pulbere portocalie, înainte de a fi imobilizați de oamenii de ordine sub huiduielile unui stadion întreg și arestați de poliției sub acuzația de vandalism. 

Meciul, întrerupt câteva minute, s-a reluat cu o grămadă ordonată cu introducerea Saracens, flankerul Ben Earl a plecat cu balonul pe partea dreaptă, i-a pasat fundașului Alex Goode, (care a jucat în toate cele nouă finale începând cu cea din 2010, pierdută în fața lui Leicester Tigers, 27 – 33) și acesta a șutat pe jos, iar când aripa Max Malins se pregătea să culeagă balonul și să-l culce în terenul de țintă, a fost placat fără balon de flankerul Tom Curry. Arbitrul Luke Pearce nu a avut nicio ezitare, i-a arătat cartonaș galben lui Tom Curry și a acordat eseu de penalizare pentru Saracens, care au preluat conducerea cu 13 – 6.

Dar în cele 10 minute de inferioritate numerică Sale au atacat pentru prima oară periculos în 22-ul advers și au reușit să marcheze un eseu pe înaintare prin talonerul Akker van der Merwe, transformat de Ford, care a egalat scorul la 13 pe tabela de marcaj.

Saracens au intrat însă la vestiar în avantaj. Aripa Elliott Daly a prins o tușă la cinci metri dintr-o lovitură de pedeapsă de la jumătatea terenului și din marginea rezultată balonul a ajuns la Farrell care cu o pasă amânată l-a trimis în eseu pe Malins, care de data aceasta nu a mai putut fi oprit: Saracens 20 Sale 13 scor la pauză.

Saracens 35 Sale 25
Sale Sharks (în tricouri vișinii) au revenit în atac după pauză și au condus la un moment dat cu 25 - 23
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Oaspeții au intrat în teren hotărâți după pauză, marcat al doilea lor eseu prin aripa Tom Roebuck, care a profitat de ezitarea lui Daly la șutul de urmărire al lui van der Merwe și după ce Farrell a transformat a treia sa penalitate Sale au preluat conducerea prin eseul pilierului Bevan Rodd, transformat de Ford: Saracens 23 Sale 25.

Era abia minutul 52 și Saracens au preluat cu calm controlul meciului. În minutul 62 nou intratul în teren, centrul Duncan Taylor (care juca ultimul său meci pentru Saracens, ca și numărul 8, Jackson Wray și Malins) a blocat în 22-ul advers șutul fundașului Carpenter, balonul a ajuns la Daly care a marcat în colț. Al patrulea eseu a  fost marcat de mijlocașul la grămadă sud-african Ivan Van Zyl, acordat de Pearce după consultarea video-arbitrajului care a arătat că acesta a culcat balonul deși fusese placat de doi adversari înaintea liniei de țintă. Farrell a transformat și urcat scorul la 35 – 25. Era minutul 71 și Sale nu au mai putut schimba tabela de marcaj, deși Saracens au jucat în 14, pilierul Robin Hislop primind cartonașul galben pentru contact cu capul unui adversar.

De remarcat în această perioadă de inferioritate un șut senzațional al lui Theo Dan (intrat în teren în minutul 11 în locul lui Jamie George, titularul lui Saracens și al echipei Angliei, care a suferit o comoție) care de la 35 de metri de propria linie de țintă a obținut o tușă de 60 de metri, la cinci metri de butul advers și conform regulii 50 – 22 (șut din propria jumătate de teren car atinge pământul și iese în afara terenului în 22-ul advers) a obținut aruncarea de la margine pentru Saracens.

Owen Farrell
Owen Farrell a fost declarat omului meciului, marcând 13 puncte și conducându-și echipa în mod magistral
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Saracens, clasați pe primul loc în sezonul regulat, au confirmat că au redevenit echipa numărul 1 a Angliei, după doi ani, 2020 și 2021, când au fost penalizați pentru depășirea repetată a fondului de salarii pentru lotul de jucători și retrogradați și după finala pierdută in extremis, 12 – 15 în fața lui Leicester în 2022.

Sale, antrenați de Alex Sanderson, fostul secund la Saracens al antrenorului principal Mark McCall, au făcut progrese remarcabile, clasându-se pe locul doi în sezonul regulat și opunând o rezistență remarcabilă în această finală de un nivel tehnic și spectacular extrem de ridicat.

În finala United Rugby Championship (liga celto-italo-sud-africană) victoria a fost obținută de Munster, 19 – 14 în fața sud-africanilor de la Stormers, pe terenul acestora la Cape Town. După victoria surpriză, tot în deplasare, 16 – 15 în fața lui Leinster, irlandezii au obținut primul lor succes într-o competiție majoră după 12 ani.