Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Farul și Sepsi și-au respectat blazonul

fotbal.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Superliga Romania

Ieri seară s-a încheiat ultima etapă a Superligii de fotbal. CFR a fost învinsă la Cluj de Farul, scor 1-2, iar Universitatea Craiova a cedat pe teren propriu, 0-1,  în fața lui Sepsi Sfântu Gheorge. Formația lui Dan Petrescu a încheiat play-off-ul pe locul 3 și o va înfrunta pe FCU Craiova pentru ultimul loc de Conference League într-un baraj care se va disputa joi, pe 1 iunie, la Cluj.

Farul și Sepsi și-au respectat blazonul. Deși nu mai aveau nimic de câștigat, campioana și deținătoarea Cupei au respectat competiția și s-au impus în ultima etapă la Cluj, respectiv Craiova.  Deși oltenii au ratat calificarea și ocazia de a juca cu concitadina FCU Craiova un baraj de foc pentru un loc în Conference League, nervii au fost mai mulți la Cluj. După ca a înjurat tot meciul, Dan Petrescu a oferit la final momente șocante. L-a apostrofat pe arbitru, i-a bătut obrazul lui Hagi, fostul său coleg din “Generația de Aur” și și-a certat, în direct, propriul jucător, pe Andrei Burcă. Fundașul CFR-ului a înjurat după ultimul fluier, a luat cartonașul roșu și va rata barajul cu FCU. Mai mult, scandalul nu s-a încheiat aici. În scenă a apărut și Zoltan Iașko, directorul sportiv de la Farul, care s-a contrat verbal cu antrenorul fostei campioane. Cei doi au fost ținuți cu greu, altfel s-ar fi putut ajunge la un conflict de natură fizică. Chiar și în aceste condiții, Petrescu a scăpat fără eliminare după scandalul de pe gazon. Nu a fost nici măcar avertizat.

Nimeni, în afara lui Hagi, nu a înțeles de ce și-a ieșit din minți Petrescu

Ce a avut să le reproșeze “Bursucul” jucătorilor Farului? Că după ce au sărbătorit titlul, au venit în Gruia să joace fotbal, să-și apere corect șansele? Ce să înțeleagă viitorii fotbaliști din circul lui Dan Petrescu?

CFR a fost la mâna ei. Dacă ar fi câștigat, indiferent de rezultatul din Bănie, avea locul 3 asigurat. Așa însă a avut nevoie de ajutorul lui Sepsi care deși a jucat mai mult cu rezervele, a tratat meciul cu CSU foarte serios. Pînă la urmă, CFR a fost un lucky loser. A condus cu 1-0 prin golul lui Bîrligea dar nu a putut ține de rezultat. Farul, ca o adevărată campioană, a lovit de două ori. Louis Munteanu a egalat cu un șut superb din afara careului și după ce a ratat un penalty, tot el s-a revanșat transformând o altă lovitură de pedeapsă primită de Farul. Deși a presat pe final, a avut și o bară, CFR nu a mai avut puterea nici măcar să egaleze ceea ce a declanșat furia lui Petrescu înțeleasă doar de Hagi. „Regele veritabil” din fotbalul românesc a declarat la final că știe cât de orgolios e Petrescu dar că așa e în sport : unul e fericit și altul dezamăgit.

CSU Craiova nu a putut profita de șansa venită din Gruia

Oltenii au avut nevoie de un singur gol dar echipa lui Neagoe s-a prezentat jenant ca în mai toate meciurile decisive pe care le-a avut în acest sezon. Sepsi și-a văzut de treabă și a fost chiar echipa care a avut marile ocazii de parcă ea ar fi avut nevoie de victorie. Lovitura de grație a venit cu 2 minute înainte de final după un contraatac, ca la carte, finalizat de Ștefănescu. Reușita covăsnenilor a dat naștere unui moment rar în fotbalul românesc. Toți jucătorii au venit să-l ia în brațe pe Cristiano Bergodi demonstrând că regretă din plin despărțirea de antrenorul italian. De partea cealaltă, dezamăgirea a fost maximă, CSU ratează obiectivul după 7 ani în care a prins cupele europene. Mai mult, ar putea să o vadă pe rivala de la FCU în Europa, ceea ce părea de neconceput la începutul sezonului.

 Aplauze pentru Farul și Sepsi

Așadar, jucătorii Farului și ai lui Sepsi merită felicitați. Când mulți îi credeau deja în vacanță, ei au intrat pe teren la Cluj și Craiova, cu capul sus,  și au câștigat total meritat, fără să aibă vreun interes. Astfel, Farul și Sepsi au făcut cinste fotbalului și au închis gura tuturor contestatarilor care știau rezultatele dinaintea meciurilor.

 
Rubrica Pastila de sport din 29 mai 2023