Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primoz Roglic, victorios în Turul Italiei

roglic.jpg

Primoz Roglic după câștigarea Il Giro 2023, Roma, 28 mai 2023
Sursa imaginii: 
Facebook / Primoz Roglic

Primoz Roglic (Jumbo-Visma) a devenit duminică primul ciclist din Slovenia care a câştigat Turul Italiei, în timp ce britanicul Mark Cavendish s-a impus în ultima etapă din ultimul său Giro, transmit agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.

Roglic şi-a trecut al patrulea mare tur în palmares după tripla din Vuelta (2019, 2020, 2021).

Foto: Facebook / Primoz Roglic

Ultima etapă, disputată la Roma pe un traseu de 126 km, a fost câştigată la sprint de Mark Cavendish (Astana), 38 ani, care va abandona sportul cu pedale la finalul acestui sezon. Cronometrat cu 2h48min26sec, Cavendish a fost urmat de luxemburghezul Alex Kirsch (Trek) şi de italianul Filippo Fiorelli (Green Project). Britanicul a obţinut a 17-a sa victorie de etapă din Turul Italiei. în timp ce în Turul Franţei a ajuns deja la 34 de succese.

În clasamentul general, Roglic s-a clasat pe primul loc cu un avans de 14 secunde faţă de britanicul Geraint Thomas (Ineos) respectiv de 1min15sec faţă de portughezul Joao Almeida (UAE Emirates).

După succesul său din a 106-a ediţie a Giro, Roglic, 33 de ani, a declarat: ''M-am bucurat să pedalez pe străzile Romei, în acest oraş spectaculos, dar încă nu realizez ce înseamnă să câştigi Turul Italiei. Am încercat să-mi controlez emoţiile după ce s-a întâmplat ieri... Fiecare victorie este specială şi sunt recunoscător că am obţinut-o pe aceasta. Îmi va rămâne în amintire pentru restul vieţii mele''.