Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Faceți loc, trec „câinii roșii”

dinamo.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Dinamo Bucuresti

Dinamo a zdrobit-o pe FC Argeș, scor 6-1, în manșa tur a barajului pentru promovarea/menținerea în Liga 1 la fotbal. Antrenorul lui Dinamo îndeamnă la calm iar cel al lui FC Argeș mai crede într-o minune în returul de sâmbătă de la Pitești.

Faceți loc, trec „câinii roșii”. Se duc spre Superligă după ce s-au chinuit un an în Liga a 2-a. Într-o atmosferă fantastică creată de cei 24.000 de fani ai alb-roșilor, „câinii” au jucat, în primul meci al barajului, mai ceva ca pe vremea „spartanilor”. Atunci, în 2007, au luat ultima oară titlul, acum au făcut un pas mare spre prima ligă deși au pornit cu șansa a doua. FC Argeș a fost favorită. Mai experimentați, cu un lot superior din punct de vedere valoric, piteștenii au avut și șansa de partea lor în ultimii ani. În 2020, Argeșul a promovat de pe locul secund ajutată de un egal al Rapidului, în prelungiri, în fața lui Turris. În 2021 echipa s-a calificat în premieră în play-off de pe locul 4, deși, timp de 29 de etape, nu a fost nici măcar o dată clasată între primele 6 poziții. În finalul acestui play-out, piteștenii au evadat de pe locul direct retrogradabil după ce sistemul VAR a fost de partea lor în victoria cu Petrolul iar Chindia s-a încurcat acasă cu Voluntari. Sorții nu le-au mai zâmbit acum. FC Argeș nu a avut viteza aceea superioară de joc pe care o echipă din Liga1 o are față de una din eșalonul inferior. În plus, dinamoviștilor le-a ieșit totul.

Trupa antrenată de Ovidiu Burcă a avut un avantaj uluitor contra piteștenilor la pauză după o repriză de vis

Zeul fotbalului și-a întors fața spre suporterii lui Dinamo care au suferit în acest sezon mai mult decât în toți cei 75 de ani de existență a clubului. Și acest Zeu i-a împins pur și simplu de la spate pe dinamoviști. Aceștia au jucat perfect și au marcat la foc automat prin Bena, Larruzea, Pop  și Ghezali, ultimele două reușite fiind adevărate opere de artă cu loburi peste ghinionistul portar al lui FC Argeș. A fost 4-0 la pauză iar fanii alb-roșilor și-au făcut cruce nevenindu-le să creadă că favoriții lor joacă fotbal precum cel de pe calculator. Argeșenii au fost la pământ și nu s-au trezit din pumni decât la începutul reprizei a doua. Zebici a marcat din trei metri și “coșmarul” Dinamo-Foresta 4-5 le-a venit în minte multor celor care țin cu Dinamo. Nu a fost decât un foc de paie pentru că fotbalistul cu nume de cântăreț, Iglesias a făcut 5-1. După aceea, apărarea piteștenilor și-a arătat din nou neputința în fața irezistibilului Ghezali, care a reușit dubla și a închis tabela cu un neverosimil 6-1. O minune pentru dinamoviști, la fel ca cea de la Liberec.

La diferența această de scor Dinamo pare să fi rezolvat problema promovării

Totuși, antrenorul piteștenilor mai crede într-o  „remontada” istorică. “O să marcăm și noi 5 goluri”, e declarația fantezistă a lui Bogdan Argeș Vintilă care nu a avut vreo explicație pentru faptul că echipa sa a fost îngenuncheată mental și fizic pe Arena Națională. Poate există și alte motive pentru eșecul argelenilor. Andreas Calcan, extrema „vulturilor violeți”, a transmis printre rânduri că sunt probleme în lot din cauza neachitării salarilor și le cere jucătorilor străini din lot să vorbească despre situația de la club, întrucât vestiarul a fost împărțit în două tabere: una din străini și una din români.

Dinamoviștii și mai ales antrenorul lor merită felicitați. Au crezut până la capăt în promovare chiar și după egalul de acasă cu Unirea Dej sau după înfrângerea lamentabilă din ultima etapă de la Iași (1-5).

Artizanul succesului dinamovist se cheamă Ovidiu Burcă

Acesta a creat o echipă în adevăratul sens al cuvântului care a livrat de multe ori un “fotbal șampanie”. Și-a împins mereu de la spate jucătorii chiar dacă nu erau plătiți sau nu aveau cele mai bune condiții de pregătire. A fost mereu optimist că Dinamo va reînvia și că planul de reorganizare va fi aprobat. A fost omul bun la toate în cel mai negru moment din istoria clubului. Burcă e un profesionist 100%. Reiese și din declarația sa de la finalul acestui meci epocal. “Mai avem un retur la Pitești. Au și ei orgoliu. Va trebui să fim atenți. Suntem aproape de prima ligă. Mai avem un pas. Știu ce vorbesc, este cel mai greu moment de gestionat”, a spus Burcă.

Antrenorul care a făcut minuni la Dinamo aducând suporterii din nou la stadion le-a transmis practic jucătorilor săi ca au câștigat o bătălie dar nu și războiul. Totuși victoria e incredibil de aproape.

 
Rubrica Pastila de sport din 30 mai 2023