Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Pilierul lui Montpellier și al echipei Franței, Mohamed Haouas, a fost condamnat la un an de închisoare pentru violențe conjugale

mohamed_haouas.jpg

Mohamed Haouas
Mohamed Haouas are deja antecedente penale, co condamnare de anul trecut pentru spargere
Sursa imaginii: 
Sylvain THOMAS/AFP

Internaționalul francez de rugby Mohamed Haouas a fost condamnat la un an de închisoare fără mandat de aducere. Pilierul dreapta al lui Montpellier părăsește tribunalul în libertate p#n[ la stabilirea modului de executare a pedepsei luna viitoare

Marți după-amiază, Mohamed Haouas, pilier al echipei naționale a Franței și al MHR, a fost judecat la Tribunalul din Montpellier pentru acte de violență domestică care au avut loc vinerea trecută după-amiază în apropierea centrului comercial Polygône din centrul orașului Montpellier, unde jucătorul și-a urmărit, a împins-o și și-a pălmuit soția împingând-o la pământ, înainte de a o forța să îl urmeze până la mașina sa aflată într-o parcare din apropiere, relatează site-ul Rugbyrama.

Un martor a alertat poliția în jurul orei 18.00, iar jucătorul lui MHR a fost ulterior arestat. De atunci, el a fost dus în custodia poliției și apoi arestat preventiv.

După mai bine de două ore și jumătate de audieri, în timpul cărora președintele și cei doi asesori ai săi au audiat-o pe rând pe Imane Haouas, soția pilierului, care nu a dorit să depună plângere și a insistat că dorea să-și găsească soțul cât mai repede posibil, pe avocatul soției, domnul Médico, și pe Mohamed Haouas, care a recunoscut faptele, și-a cerut scuze, și-a exprimat regretul și a explicat că a acționat din gelozie ("Mi-am imaginat lucruri, am fost gelos. M-am înfuriat și mi-am pierdut controlul")

Procurorul a cerut condamnarea sa la 18 luni de închisoare, la finalul unui rechizitoriu care a descris-o pe Imane Haouas ca fiind "o femeie terorizată" și a cărei teamă "a înțeles-o", indicând că există un "risc foarte mare de repetare a faptelor". Domnul Gallix, avocatul lui Mohamed Haouas, a reacționat vehement: "Sunt devastat de această sentință. Nu țineți cont de ceea ce a spus victima! Dacă instanța vă va da dreptate, veți distruge o familie! Copiii nu își vor reveni niciodată. Imane nu-și va reveni niciodată. Mohamed nu-și va reveni niciodată".

Haouas a fost condamnat la un an de închisoare fără mandat de aducere, ceea ce înseamnă că nu va merge la închisoare și va fi eliberat în această seară. Cu toate acestea, el se va prezenta în fața judecătorului de executare a pedepsei de la tribunalul din Montpellier pe 26 iunie pentru a stabili cum își va executa pedeapsa. Avocatul său, Me Gallix, a explicat că pedeapsa ar putea fi transformată în muncă în folosul comunității sau ar putea consta în purtarea unei brățări electronice. De asemenea, i s-a interzis să poarte o armă timp de cinci ani și a fost obligat să plătească un euro simbolic soției sale, care se constituise parte civilă prin intermediul avocatului său, Me Médico, și care ceruse 1.000 de euro drept despăgubiri.

Instanța a respins cauza privind custodia copiilor. La ieșirea din instanță, avocatul lui Mohamed Haouas, Me Gallix, s-a declarat ușurat de verdict: "A fost un gest izolat, o măturare, o palmă. Nu este un caz de violență cronică. Am fost foarte speriat după pledoariile finale ale procurorului. Am crezut că instanța va urma o parte din argumentele acuzării și că Mohamed va dormi în continuare în închisoare în această seară (marți seara). Este o mare satisfacție".

Haouas a anunțat că va depune apel împotriva sentinței. În 2022 e el a mai fost condamnat la 18 luni închisoare cu suspendare pentru implicare într-o serie de spargeri în 2014.

Selecționat de 16 ori în echipa Franței, Haouas a fost eliminat de două ori de pe teren pentru acte de violență împotriva adversarilor, ambele în cursul unor meciuri cu Scoția în Turneul celor Șase Națiuni: în martie 2020 pentru lovirea cu pumnul a flankerului Jamie Ritchie și în martie anul acesta pentru lovirea cu capul a mijlocașului la grămadă Ben White.

În această vară Haouas urma să se transfere de la Montpellier la Clermont, dar noul său club a declarat că având în vedere condamnarea sa “el nu va mai putea reprezenta culorile clubului”